Koliko nas bo stala aplikacija #OstaniZdrav in ali jo okuženi sploh uporabljajo?

Miha Raičevič Miha Raičevič
18.05.2021 12:27
Ministrstvo za javno upravo je za aplikacijo #OstaniZdrav doslej odštelo dobre štiri tisočake, konec prihodnjega meseca se izteče pogodba za vzdrževanje aplikacije in njene popravke, zato bo moralo takrat plačati še te storitve. Preverili smo, koliko bi za to lahko plačalo ministrstvo in koliko tistih, ki so na PCR-testu pozitivni, kodo vnese v aplikacijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Aplikacija #OstaniZdrav je za lastnike pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android na voljo od 17. avgusta lani, septembra je bila na voljo tudi za tiste, ki imajo na telefonu nameščen operacijski sistem iOS. Namenjena je beleženju stikov med osebami, olajšala pa naj bi delo epidemiologov pri sledenju stikov, še posebej tistih, za katere ne vemo, da so se zgodili. 

Aplikacijo si je do tega ponedeljka namestilo 378.011 uporabnikov pametnih telefonov. Velika večina odpade na uporabnike operacijskega sistema Android (več kot 338.800 prenosov).

Pogledali smo tudi, koliko ljudi s pozitivnim PCR testom je od 7. aprila do pretekle nedelje vpisalo TAN kodo v aplikacijo. Če namreč uporabnik te kode v aplikacijo ne vnese, potem aplikacija stikov ne beleži, to pa je v bistvu njen glavni namen. V omenjenem obdobju se delež tistih, ki so kodo vnesli, giblje med 3,3 do slabih 9 odstotkov. Niti v enem dnevu kode v aplikacijo ni vneslo več kot 10 odstotkov potrjeno okuženih

Za aplikacijo je sicer ministrstvo za javno upravo odštelo dobre štiri tisočake samo za njeno vzpostavitev. Gre za prilagojeno in prevedeno aplikacijo, ki je na voljo za nemške državljane. Poleg tega je bila za vzdrževanje aplikacije in posodobitve sklenjena še pogodba v višini 31.842 evrov. Vendar pa tega denarja podjetju RS Team ministrstvo še ni nakazalo in ga bo, ko se bo pogodba iztekla. Končni znesek bo odvisen od števila opravljenih storitev, poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da bo nakazan znesek, ki ne bo višji od zneska iz pogodbe. 

Trenutno je uporabnikom na voljo različica 1.10.1, v prihodnjih dneh pa naj bi omogočili različico 1.14.3, ki bo prinesla dve novi funkciji: prikaz statistike in možnost vnašanja v dnevnik srečanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta