Najprej obvezna za gibanje med občinami, potem pa čez noč pozabljena ... Kaj se dogaja z aplikacijo #OstaniZdrav in zakaj ni posodobljena

Miha Raičevič Miha Raičevič
18.01.2021 12:02
Zakaj je vlada pred božičem tistim državljanom, ki se ne uvrščajo med izjeme, dovolila prehajanje med občinami zgolj ob nameščeni aplikaciji in zakaj je od božiča dalje prehajanje med občinami v namen rekreacije dovoljeno brez aplikacije? Zakaj nemška aplikacija ponuja več kot slovenska?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ko govorimo o rekreaciji v naravi, je situacija že v osnovi drugačna kot nakupovanje v trgovini in neprimerljiva glede možnosti za okužbo," so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.
Sašo Bizjak

Dober teden dni pred božičem je vlada sprejela odlok, s katerim je dovolila v štirih statističnih regijah z najboljšo epidemiološko sliko (gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska, goriška), v katerih so bile takrat odprti tudi trgovine z oblačili in obutvijo, avto saloni ter športne trgovine, prečkanje občinskih mej. A pogoj je bil, da mora imeti vsak, ki se giba med občinami, na telefonu nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, kar je dvignilo kar nekaj prahu v slovenski javnosti, oglasili pa so se tudi pravni strokovnjaki, ki so menili, da je tak odlok sporen oziroma celo neustaven. 

"Če vas bo policist našel v drugi občini in ne boste imeli naložene aplikacije, sledi kazen," je ob sprejetju odloka o omejitvi gibanja dejal notranji minister Aleš Hojs. Odlok je bil sprejet 13. decembra, v veljavi pa je bil od 15. do vključno 23. decembra. 

Zadevo je že ob sprejetju odloka na blogu komentiral ustavni pravnik Andraž Teršek, ki je bil prepričan, da je bil ta odlok neustaven. Trdil je tudi, da svojega telefona ne bi kazal policistom brez sodnega naloga. Takrat sta za medije odlok o obvezni uporabi aplikacije ob prehajanju občinskih mej komentirala tudi nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič ter ustavni pravnik Rajko Pirnat. Oba sta menila, da je zadeva najmanj sporna, če že ne protiustavna. Oglasila se je tudi pravnica Nataša Pirc Musar, ki pa je vladi očitala, da je odlok diskriminatoren.

Policija je na občinski meji zavrnila tiste, ki niso imeli nameščene aplikacije in niso spadali med izjeme. Načeloma jih ni niti oglobila. Če pa so v drugi občini policisti identificirali človeka, ki ni imel nameščene aplikacije, pa so mu, kot je povedal minster Hojs, spisali globo.
Andrej Petelinšek

Vendar vlada odloka ni umaknila, je pa 21. decembra med statistične regije, kjer je bilo prehajanje med občinami dovoljeno, vključila še primorsko-notranjsko. Ko se je veljavnost odloka iztekla, pa je vlada sprejela novega, s katerim se prehajanje med občinami dovoli v namen rekreacije. V tem odloku uporaba aplikacije ni več obvezna oziroma v njem sploh ni več omenjena. 

Na ministrstvo za javno upravo smo zato poslali vprašanje, ali je morda vse skupaj povezano tudi z zahtevami Googla (podobno zahtevo ima tudi Apple), da aplikacija ne sme biti obvezna. Odgovorili so nam, da jih Google o tem ni opozarjal, so pa na ministrstvu sami opozorili ministrstvo za notranje zadeve glede tega.

Na ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, pa nam na naše vprašanje niso odgovorili. Spraševali smo namreč, zakaj je bila aplikacija sprva obvezna za prehajanje med občinami in zakaj je to določilo kmalu zatem izginilo. So nam pa v eni povedi odgovorili z vladnega urada za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija. "Ko govorimo o rekreaciji v naravi, je situacija že v osnovi drugačna kot nakupovanje v trgovini in neprimerljiva glede možnosti za okužbo," so zapisali, drugih pojasnil pa vlada ni podala. 

V času, ko je bila aplikacija obvezna za prehajanje med občinami, je bilo zabeleženih skoraj toliko prenosov kot pred tem v dobrih treh mesecih.
Sašo Bizjak

Kje pa so posodobitve?

Slovenska aplikacija sicer temelji na nemški odprtokodni aplikaciji, ki je bila zgolj prevedena v slovenski jezik in malenkostno prilagojena. V Googlovi in Applovi trgovini je na voljo posodobljena nemška aplikacija, ki ima oznako različice 1.10, med tem pa je slovenska aplikacija že nekaj časa neposodobljena, saj zadnja verzija nosi oznako 1.3. Spletni portal SloTech je pretekli teden poročal, da #OstaniZdrav nima "številnih varnostnih, funkcionalnih in za zasebnost prijazni nadgradenj, ki so na voljo Nemcem"

Ob tem jih nekaj tudi našteje: prostovoljno beleženje simptomov v primeru okužbe (1.5), izboljšano osveževanje statusa v ozadju skupaj s pojasnili (1.6), preverjanje izpostavljenosti večkrat na dan (1.7), uporaba novega ogrodja za opozarjanje na izpostavljenost za bolj natančne rezultate (1.9), ročni dnevnik kontaktov (1.10). V Googlovi trgovini ima aplikacija tako povprečno oceno 1,8 od 5, ocenilo pa jo je več kot 2100 uporabnikov. V Applovi trgovini ima vsega 13 ocen, povprečna ocena pa znaša 2,5. Če bi aplikacija imela posodobitve, bi bila verjetno med njenimi uporabniki tudi bolje sprejeta. 

Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da se je tehnična ekipa odločila, da so bile pripravljene različice 1.5.1, 1.6.1 in 1.7.1, vendar jih ni objavila, ker naj bi se v njih pojavljale napake. Zato so se odločili, da bodo počakali na naslednjo različico. Predvidoma 20. januarja naj bi bila tako na voljo različica 1.10.1, kar pa zahteva tudi prehodno posodobitev "zalednega sistema"."Trenutno tehnična ekipa ministrstva za javno upravo testira komunikacijo med staro in novo različico aplikacije ter novim zalednim sistemom in staro aplikacijo," so nam odgovorili in dodali, da mora komunikacija med novo in staro različico delovati zato, da bodo lahko uporabniki, ki posodobitve ne bodo naložili, še naprej nemoteno uporabljali aplikacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta