Aplikacija #OstaniZdrav: Koliko okuženih jo je res uporabilo?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.10.2020 06:00

Mobilni program #OstaniZdrav za beleženje stikov okuženega z drugimi si je doslej naložilo le šest odstotkov ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Število uporabnikov aplikacije je za zdaj bistveno prenizko.
Sašo Bizjak

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav, ki jo je vlada že v zgodnjem poletju napovedovala kot eno od ključnih orodij v boju proti zajezitvi epidemije covida-19 v drugem valu, za zdaj ni naletela na velik odziv pri prebivalcih. Po podatkih ministrstva za javno upravo, ki skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) vodi projekt, si je mobilno aplikacijo na sodobnejše telefone od 17. avgusta naložilo le dobrih 119.000 prebivalcev, kar je šest odstotkov celotnega prebivalstva. Koliko od omenjenih 119.000 jo ima aktivirano, nam z ministrstva za javno upravo niso sporočili.

Razlogov za nizek odziv je seveda več; del prebivalstva zagotovo nima najsodobnejših telefonov, ki edini omogočajo prenos. Dobršen del si aplikacije, ki temelji na nemški aplikaciji corona-warn-app, ne naloži zaradi nezaupanja. Vlada je sprva vztrajala, da bo za vse, ki bodo potrjeno okuženi, obvezna, kar je pri mnogih vzbudilo strah, da se jim bo sledilo in ugotavljalo, s kom se družijo. A je načrt opustila, saj so jim tako pri Googlu kot Applu prostovoljno namestitev postavili kot enega od osnovnih pogojev za uporabo na telefonih, prav tako pa je na nedopustnost z vidika varstva osebnih podatkov opozorila informacijska pooblaščenka. Čeprav so bile tovrstne bojazni tako ovržene, pa del prebivalstva še vedno meni, da gre za le še en korak k družbi popolnega nadzora. Najbrž pa se marsikdo tudi sprašuje o njeni smiselnosti.

Vnesti je treba posebno kodo

Njen cilj je seveda, da opozori uporabnika, da je bil v stiku z nekom, ki je okužen s koronavirusom, in je zato bolj pozoren na svoje počutje in morebitne simptome v naslednjih dneh. Vendar pa je za to, da vas telefon okuženega lahko preko vašega telefona obvesti, ali ste bili v zadnjih 14 dneh v visokorizičnem stiku - pogoj je več kot 15 minut na razdalji manj kot 1,5 metra -, nujno, da ste imeli vi in okuženi pred samo potrditvijo okužbe naloženo in aktivirano aplikacijo. Potrjeno okužena oseba namreč dobi po telefonu od epidemiologa iz NIJZ tako imenovano TAN kodo, preko katere se sproži obveščanje bližnjih stikov. Če jo seveda okuženi vnese v aplikacijo in če to stori v eni uri od prejema, sicer je koda neuporabna. Nameščanje aplikacije in vnos kode ob okužbi tako nimata smisla, ker nihče od predhodnih bližnjih stikov ne bo mogel biti obveščen, saj stiki niso bili beleženi, zato vas bo epidemiolog tudi vprašal, ali sploh imate naloženo aplikacijo.

Aplikacija ne bo povedala imena stika

Aplikacija deluje na način, da ob aktivaciji vaš telefon spremeni v radijski oddajnik, ki preko tehnologije Bluetooth v okolico ves čas oddaja svojo prisotnost, hkrati pa posluša signale drugih telefonov, ki bi počeli isto. V ozadju aplikacija vzdržuje seznam telefonov, ki so se znašli v vaši bližini. Pri tem ne dobi telefonskih številk teh telefonov, ampak zgolj posebne začasne in naključne šifre, katerih namen je zaščititi zasebnost uporabnikov aplikacije. Aplikacija vam tako ne bo mogla povedati, s katero okuženo osebo ste bili v stiku, ampak le kdaj in koliko časa.

Da bi lahko povedali, kako učinkovita je ta aplikacija, je poleg števila tistih, ki jo imajo aktivirano, še bolj pomembne podatek, koliko okuženih je TAN kodo prejelo in jo tudi aktiviralo. Tega podatka pa nimajo ne na ministrstvu ne na NIJZ. Kot je na nedavni okrogli mizi ljubljanske pravne fakultete dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, naj tega ne bi dovolil informacijski pooblaščenec, kar pa je na tej isti okrogli mizi zanikal namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič. Zato je minister napovedal, da naj bi v prihodnje spremljali tudi ta podatek. Na samem ministrstvu so se konkretnemu odgovoru o učinkovitosti aplikacije izognili, o tem, kako ocenjujejo število ljudi, ki si je aplikacijo preneslo, pa so odgovorili, da že ena sama aktivna uporaba aplikacije, ki pomeni prekinitev verige morebitnih okužb s covidom-19, pomeni, da je aplikacija dosegla svoj namen. Resnica je seveda drugačna. Aplikacija je lahko učinkovita le, če jo uporablja večje število ljudi - v svetu trenutno navajajo podatek o 20 odstotkih populacije - in si okuženi tudi naložijo TAN kodo, sicer lahko tisti, ki jo uporabljajo, dobijo varljiv občutek, da niso bili v stiku z nobenim okuženim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta