Koliko poslancev se bo cepilo in ali zaupajo cepivu AstraZenece? Eden izmed poslancev čaka na ruski Sputnik V

Miha Raičevič
17.03.2021 13:07
V parlamentu bi moralo v četrtek steči cepljenje poslancev in zaposlenih v državnem zboru. Cepili naj bi jih s cepivom AstraZenece, a ker je minister za zdravje Janez Poklukar začasno ustavil cepljenje s tem cepivom, se še ne bodo cepili. Iz državnega zbora so nam sporočili, da se bodo poslanci cepili, ko bodo od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dobili nov termin za cepljenje. Tudi državni svetniki še ne bodo šli na cepljenje. Naj bi pa prav v četrtek Evropska agencija za zdravila (Ema) odločila, ali je omenjeno cepivo zaradi krvnih strdkov, ki so se v redkih primerih pojavili ob cepljenju po Evropi, varno za nadaljnjo uporabo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poslanske skupine smo med drugim vprašali, ali se bodo njihovi poslanci cepili, ali zaupajo cepivu AstraZenece in koliko je takih, ki se ne bodo cepili. Odgovore objavljamo v nadaljevanju. 

SMC

Iz poslanske skupine SMC so nam odgovorili, da ostajajo trdni zagovorniki cepljenja, saj da je zadostna stopnja precepljenosti "najbolj učinkovita pot do vzpostavitve kolektivne imunosti, ki vodi v zajezitev širjenja epidemije". "Verjamemo, da so postopki odobritve cepiv vredni zaupanja, zato se bodo poslanke in poslanci SMC cepili, ko bo to mogoče v skladu z nacionalno strategijo cepljenja," so še pojasnili. 

NSi

Poslanci stranke NSi se bodo prav tako cepili in so "na cepljenje tudi že prijavljeni", so nam sporočili iz poslanske skupine Nove Slovenije.

LMŠ

Med 14 člani poslanske skupine LMŠ se je eden že cepil, eden izmed ostalih 13-ih pa je dejal, da ne bo razkril, ali se bo cepil ali ne, saj poudarja, da gre za osebno odločitev.

SD

Prijavili so se vsi člani in članice poslanske skupine SD. Dva poslanca poslanske skupine sta se že cepila s prvim odmerkom AstraZence, eden na priporočilo osebne zdravnice, eden pa v sklopu prijave za cepljenje pri svojem osebnem zdravniku. Poslanska skupina meni, da je prav, da se dvomi o morebitnih stranskih učinkih cepiv, tudi AstraZenece, razčistijo na strokovni, ne pa na politični ravni. V kolikor bo stroka podala pozitivno mnenje za nadaljevanje cepljenja z AstraZeneco, poslanci SD s cepljenjem z AstroZeneco nimajo težav.

Levica

V poslanski skupini Levice se je za cepljenje prijavilo sedem izmed osmih poslancev. Stranka vidi cepljenje kot osrednji mehanizem za omejevanje širjenja okužb s covidom-19. "Tako kot vsi ostali tudi naši poslanci spremljajo poročila o učinkovitosti različnih vrst cepiv in zaupajo pristojnim institucijam, da bodo sprejele kvalificirano odločitev o tem, katera cepiva izpolnjujejo visoke zahtevane standarde in katera ne. Bolj od posamičnih primerov negativnih stranskih učinkov AstraZenece nas v Levici skrbi ravnanje zahodnih držav, vključujoč Slovenijo, ki nasprotujejo umiku patentov na cepiva. Umik bi omogočil večjo proizvodnjo cepiv, namesto dobičkov majhne skupine farmacevtskih korporacij, ki so razvila cepiva po zaslugi javnih sredstev. Cepiva bi morala biti javna dobrina, do katere imajo dostop vsi, ne glede na materialni položaj ali del sveta, v katerem se nahajajo," so poudarili v Levici. 

DeSUS

V poslanski skupini stranke DeSUS se bo cepilo vseh pet njenih članov. Ob tem pravijo, da zaupajo stroki glede cepiva AstraZenece.

SAB 

Tudi člani poslanske skupine SAB so se na cepljenje prijavili prek državnega zbora in na novi datum cepljenja še čakajo. Ne glede na začasno ustavitev cepljenja z AstraZeneco pomislekov za cepljenje s tem cepivom nimajo. Zaupajo stroki in cepivu, ki bo dodeljeno poslancem in zaposlenim v državnem zboru.

SNS

Na cepljenje čakajo tudi trije poslanci SNS. Predsednik poslanske skupine Zmago Jelinčič čaka na odobritev ruskega cepiva Sputnik V, druga dva poslanca pa se bosta cepila z AstraZeneco, oba namreč zaupata stroki.

Še vedno čakamo odgovore poslanske skupine SDS. Ko jih bomo prejeli, jih bomo tudi objavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.