Komu in zakaj v Merkurju zaračunajo vračilo blaga

Damijan Toplak Damijan Toplak
17.01.2022 05:00

Pri Merkurju v določenih primerih pri vračilu blaga zaračunajo pet evrov, a ne, če je bilo vračilo zaradi (stvarne) napake upravičeno. Drugi trgovci tega ne počnejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Merkur se je odločil za nenavadno poslovno potezo in strankam v določenih primerih vračilo blaga zaračuna.

Miha Matavž

Bralca je ob prejemu računa presenetil zapis na njem, da pri trgovski družbi Merkur v primeru reklamacije zaračunavajo pet evrov tako imenovanih manipulativnih stroškov, in to ne zgolj za poslovne subjekte, temveč tudi za fizične osebe. Resda kasneje v primeru upravičene reklamacije ali menjave za drugo blago tega stroška ne zaračunajo, a vseeno lahko takšen znesek marsikoga odvrne, da se sploh poda na pot reklamacije, posebej, kadar gre za manjše vrednosti kupljenega izdelka. Pri drugih tehničnih trgovcih tovrstnih zaračunavanj ne poznajo.

Drugje reklamacij ne zaračunajo

In kako dokaj nenavadno poslovno potezo pojasnijo pri Merkurju? "V Merkurju reklamacij ne zaračunavamo. Uvajamo zgolj zaračunavanje manipulativnih stroškov pri vračilu blaga pri poslovanju s fizičnimi osebami in s podjetji, pri čemer kupci pri vračilih in menjavah blaga poravnajo manipulativne stroške v vrednosti 5 evrov samo ob vračilu blaga in nikoli pri menjavi blaga za drugo blago. Če ima blago napako in ga kupec vrne ali pa je blago v garanciji in kupec uveljavlja garancijo, pa tega stroška ne zaračunamo. Tudi, če kupec uveljavlja stvarno napako, ne zaračunamo omenjenih pet evrov, jih pa zaračunamo, če se na koncu izkaže, da reklamirano blago ni imelo stvarne napake," odgovarjajo pri slovenskem tehničnem trgovcu, niso pa odgovorili na vprašanje, ali so se za zaračunavanje odločili na podlagi slabih preteklih izkušenj z neupravičeno zahtevanimi reklamacijami in ali je praksa tovrstnega zaračunavanja tudi v tujini.

Pri ugotovljenih (stvarnih) napakah izdelka ali da je ta še v garancijskem roku, pa pri Merkurju manipulativnih stroškov reklamacije ne zaračunajo.

Gordana Possnig

Kako pa v teh primerih ravnajo drugi (tehnični) trgovci pri nas? "V M Tehniki in Mercatorju storitve reklamacije izdelka ne zaračunavamo. Prizadevamo si kupcem nuditi dobro nakupno izkušnjo, k čemur sodita tudi poprodajna obravnava in pomoč, ko je to potrebno. Reklamacije skušamo rešiti v zadovoljstvo kupca. Naša strateška usmeritev je biti na voljo kupcem ves čas, tudi, ko nastanejo težave. Storitev reklamacije vidimo kot del prijazne in čim bolj prilagojene obravnave kupcev in tudi v času do rešitve reklamacije skušamo kupca obveščati o poteku postopka in poskrbeti za zadovoljstvo z nakupno izkušnjo v M Tehniki," odgovarjajo pri najboljšem sosedu oziroma pri njihovi tehnični trgovini. Podoben odgovor smo prejeli iz Obija, kjer pravijo, da so kupci pri njih na prvem mestu in ne načrtujejo, da bi uvajali splošno postavko za zaračunanje stroškov reklamacij.

Nekateri skušajo zlorabiti to možnost

Tudi Trgovine Jager oziroma podjetje Jagros so ob živilski trgovini močno dejavne na področju prodaje tehničnega (in kmetijskega) blaga. Njihov direktor in solastnik Boštjan Jager nam je odgovoril, da se pri njih trudijo, da kupce spremljajo tudi v situacijah, ko gre kaj narobe in imajo reklamacijo. "Reklamacij ne zaračunavamo. Je pa res, da se občasno najdejo posamezniki, ki skušajo zlorabiti možnosti, vendar v okviru danih možnosti skupaj s kupci vedno poiščemo najboljše rešitve," pove Jager.

Račun iz Merkurja, kjer je navedeno opozorilo, da v določenih primerih zaračunajo strošek obravnave vrnjenega blaga.

Mitja Sagaj

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pa s konkretnim primerom zaračunavanja stroškov ali podobnim ravnanjem drugih trgovcev niso seznanjeni. Menijo pa, da se potrošnikom ne sme zaračunavati stroškov v primeru uveljavljanja pravic iz naslova stvarne napake ali obvezne garancije po zakonu o varstvu potrošnikov. Vse stroške, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti prodajalca pri uveljavljanju teh pravic, bi moralo nositi podjetje, sklenejo na ZPS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta