Koronavirus: Še vedno v črnem s strogimi ukrepi

Urška Mlinarič
04.12.2020 06:15
Hitri testi za množično testiranje že čez dober teden, za prijavo na covid cepljenje bo vzpostavljena aplikacija, obljublja minister Gantar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrstvo za zdravje je nabavilo 1,5 milijona hitrih antigenskih testov.
Andrej Petelinsek

Epidemiološka slika v državi je še vedno zelo slaba, zato je vlada na včerajšnji seji podaljšala veljavnost vseh ukrepov. Obenem je sprejela načrt sproščanja ukrepov, ki bo postopen, sistematičen in nadzorovan. Odvisen bo od sedemdnevnega povprečja števila okuženih na 100.000 prebivalcev in števila hospitaliziranih, za sproščanje posamezne faze pa bo zadostoval že en kriterij, je na vladni tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar in še pojasnil, da sedemdnevnega povprečja ne bodo preverjali enkrat tedensko, temveč vsak dan. Trenutno sedemdnevno povprečje okuženih je 1461, medtem ko je hospitaliziranih 1289 bolnikov, kar pomeni, da smo še vedno v črni fazi. Za prehod v rdečo fazo, ko se bo v omejenem obsegu sprostil javni potniški promet in se bodo odprli frizerski in kozmetični saloni ter knjižnice, muzeji in galerije, bo število okužb moralo pasti pod 1350, v bolnišnicah pa bo manj kot 1200 covid bolnikov.

Rdeča morebiti v dveh tednih, oranžna še daleč

Minister Gantar je priznal, da je po tednih strogih ukrepov pričakoval boljše rezultate, kot smo jim priča. "A kljub vsemu smo dosegli bistveno izboljšanje – iz eksponentne rasti števila okuženih in tudi hitrega naraščanja števila zasedenih bolniških postelj zaradi bolnikov s covidom-19 nam je uspelo krivuljo zravnati."

Ocenil je, da bi lahko rdečo fazo dosegli v dveh tednih, medtem ko se v tem trenutku oranžna faza, to je obdobje, ko bi lahko otroci spet začeli obiskovati vrtec in prvo triado šole, odprle bi se storitvene dejavnosti in trgovine, ponovno pa bi bilo tudi možno druženje do deset ljudi, še daleč, saj mora število okuženih pasti pod 1000. Takrat bi tudi lahko odpravili prepoved prehajanja občinskih meja, a bo to odvisno od rezultatov v posamezni regiji. Tako se bodo lahko v tistih, ki bodo dosegale kriterije za oranžno fazo, občinske meje odprle, spet v drugih, ki bodo še vedno v rdeči fazi, pa ne. "Vse je odvisno od nas, ali v ukrepe verjamemo in ali jih spoštujemo," je dejal minister za zdravje, ki je spregovoril tudi o hitrih antigenskih testih. Ministrstvo za zdravje je nabavilo 1,5 milijona teh testov, pri čemer jih bodo pol milijona nabavili z neposrednimi pogajanji, h katerim so povabili 17 ponudnikov, še milijon testov pa bo kupljenih preko rednega javnega naročila. Hitre teste želijo najprej uporabljati v domovih za starejše, potem pa tudi v šolah, vojski in policiji. Minister upa, da bodo prvo pošiljko, 115.000 hitrih testov, dobili že 11. decembra, ko bi se lotili testiranja z njimi. Glede množičnega testiranja pa je pojasnil, da je strokovna skupina pripravila dva scenarija; eden se že izvaja, hitra testiranja potekajo v zdravstvu in domovih za starejše, po drugem pa bi želeli testiranje približati ljudem, tako da bi ga brezplačno omogočili vsem, ki to želijo.

Aplikacija za naročanje na covid cepljenje

Država pa se tudi že pripravlja na trenutek, ko bo na voljo cepivo proti covidu-19. Po besedah sekretarke na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteje Novak Gosarič bo cepivo na voljo januarja, saj na dovoljenje evropske agencije za zdravila in medicinske pripomočke čakata dva proizvajalca. Cepljenje bo brezplačno in dostopno za vse, tudi tiste, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja. Bodo pa v prvi fazi, ko Slovenija pričakuje okoli 50.000 odmerkov cepiva, najprej cepili stanovalce in zaposlene v domovih za starejše in delavce v zdravstvu. Obenem Novak Gosaričeva poziva vse poklicne skupine, ki menijo, da bi morale biti prednostno cepljene - k temu je pozval Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) -, da pri svojih zaposlenih povprašajo, koliko bi jih bilo zainteresiranih. V prvi fazi bo cepljenje v 20 cepilnih centrih v bolnišnicah, saj se morajo cepiva, ki si obetajo evropsko dovoljenje, hraniti pri minus 80 stopinj Celzija. Ko to ne bo več potrebno in bo na voljo več cepiv različnih proizvajalcev, pa bodo cepili tudi v zdravstvenih domovih, v zadnji fazi tudi osebni zdravniki in z mobilnimi enotami. Za lažje naročanje na covid cepljenje je minister Gantar napovedal vzpostavitev aplikacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta