Korupcija v Sloveniji: Predlani zgodovinsko nizko, lani nič boljše

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.02.2024 06:00

Slabi rezultati Slovenije po indeksu zaznave korupcije ne za TI Slovenija ne za KPK niso presenetljivi. Potrebujemo sistemske spremembe, ocenjujejo strokovnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija na področju preprečevanja korupcije že dalj časa stagnira.
Slovenija na področju preprečevanja korupcije že dalj časa stagnira.
Saso Bizjak

Poslanci so v državnem zboru včeraj več ur debatirali o korupciji pri nas. A kako je zares s korupcijo v naši državi? Transparency International (TI) je konec januarja predstavil lanske rezultate indeksa zaznave korupcije (CPI). Slovenija ima po tej lestvici enako oceno kot leto poprej, ko smo zabeležili zgodovinsko najslabši rezultat - zgolj 56 točk od možnih 100. Država znatno zaostaja za povprečjem držav EU (65), kar po oceni TI Slovenia nakazuje nadaljevanje stagnacije in nezadostnih prizadevanj na področju preprečevanje korupcije. Slovenija si na lestvici zaznave korupcije za leto 2023 42. mesto deli z Italijo in Dominikansko repuibliko. Glede na lanske rezultate je padla za eno mesto, kar gre pripisati izboljšanju rezultata Češke, s katero si je naša država lani delila uvrstitev.

Indeks zaznave korupcije ocenjuje 180 držav po svetu glede na zaznavanje korupcije v javnem sektorju. Ocene odražajo mnenja strokovnjakov in rezultate anketiranj gospodarstvenikov, ne pa javnosti. Indeks je izračunan na podlagi podatkov iz 13 zunanjih virov, vključno s Svetovno banko, Svetovnim gospodarskim forumom, zasebnimi svetovalnimi podjetji, možganskimi trusti in drugimi. Indeks uporablja lestvico od 0 do 100; 100 pomeni zelo čisto, 0 pa zelo koruptivno okolje, so pojasnili na TI Slovenija.

Predsednica TI Slovenia Neža Grasselli je slab rezultat Slovenije pripisala slabitvi pravosodnih sistemov. "Za učinkovito kaznovanje vseh korupcijskih kaznivih dejanj ter zagotavljanje nadzora je pomembno, da odločevalci poleg boljših zakonov in postopkov zagotavljajo tudi neodvisnost, sredstva in preglednost pravosodnim sistemom." Enak rezultat kot lani je ni presenetil, saj sprejetje zakona o zaščiti prijaviteljev, ki je bil sprejet dve leti po izteku roka za prenos evropske direktive, ni zadoščal za spremembo mnenja strokovne in poslovne javnosti. Ob tem se mora še pokazati, kako bo ta zakon zaživel v praksi in spremenil kulturo prijavljanja nepravilnosti.

"Padec - sicer za le eno mesto, pa vendar - smo pričakovali, saj naša država že več let stagnira, če ne celo nazaduje v boju proti korupciji. Zato potrebujemo sistemske spremembe, predvsem pa prevzemanje odgovornosti in spremembo miselnosti. Država je od vseh nas in miselnost, kako dobro je državo prinesti naokoli, je škodljiva," so po objavi rezultatov komentirali v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). V Sloveniji potrebujemo družbenopolitični konsenz o pomenu preprečevanja korupcije, menijo in še dodajajo, da je "recept" za takojšnje napredovanje že v osnutku nove resolucije o preprečevanju korupcije, ki ga ima na mizi vlada in bo osnova za oblikovanje konkretnih ukrepov za izboljšanje stanja v akcijskem načrtu.

Robert Šumi: "Za boj proti (sistemski) korupciji v prvi vrsti, kot smo že večkrat opozorili, potrebujemo prehod od besed k dejanjem."
Foto: Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta