KPK: Zaposlitev soproge vodje poslancev Levice Mateja Tašnerja Vatovca v kabinetu ministra Mesca ni sporna

Va
10.08.2022 12:42

To je tipična kabinetna zaposlitev na zaupanje funkcionarja, zato je izločena iz prepovedi konflikta interesov. A s takšno zaposlitvijo funkcionar prevzame tudi odgovornost, da je res zaposlil zaradi potreb dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tašner Vatovec (stoji za Luko Mescem) je po letošnjih parlamentarnih volitvah v službo v Ljubljano pripeljal tudi svojo soprogo.  
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila z obravnavo anonimne prijave z očitki o zaposlitvi Maje Tašner Vatovec, soproge vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca, v kabinetu ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca. Vsi trije so, kot je znano, člani stranke Levica. Komisija ni potrdila kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je postopek ustavila.

Komisija je v predhodnem preizkusu ugotovila, da gre v tem primeru za tako imenovano kabinetno zaposlitev najdlje za čas trajanja funkcije ministra. Navedbe iz anonimne prijave, ki so se nanašale na politične povezave, pa niso dale podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti KPK.

Protikorupcijska komisija ob tem spomni na specifičnost kabinetnih zaposlitev po zakonu o javnih uslužbencih. Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene za določen čas za delovna mesta, ki so vezana na osebno zaupanje funkcionarja, in, kot rečeno, najdlje za čas trajanja funkcije. To so zaposlitve, ki torej že po svoji naravi predvidevajo predhodno osebno, poslovno, politično ali drugo povezavo med ministrom in javnim uslužbencem, ki delovno mesto zasede. Kabinetne zaposlitve so zato zakonska dovoljena izjema od dolžnega izogibanja nasprotju interesov.

Ne glede na to pa v KPK poudarjajo, da ima vsak funkcionar ob tej pravici tudi odgovornost, da dejansko izbere sodelavce, ki uživajo njegovo zaupanje neposredno v povezavi z delom, ki ga bodo opravljali. Ker gre pri teh zaposlitvah za osebno izbiro po lastni presoji in zanje ne veljajo pravila klasičnih izbirnih postopkov, s tem funkcionar prevzame tudi del odgovornosti za kakovostno in strokovno opravljanje del in nalog javnega uslužbenca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta