Krka rekordno, dobri obeti tudi za letos

Damijan Toplak
21.03.2019 12:15

Novomeški farmacevt lani z 1,33 milijarde evrov prihodkov in 174 milijonov evrov čistega dobička, in to navkljub visokim negativnim tečajnim razlikam. Letos si obetajo še boljše poslovanje in rekordne dividende

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jože Colarič, predsednik uprave Krka, je lahko zadovoljen z lanskoletnimi poslovnimi rezultati novomeške farmacevtske družbe.
Damijan Toplak

Novomeška farmacevtska družba Krka je lani dosegla 174 milijonov evrov čistega dobička ali 14 odstotkov več kot leto poprej, je na današnji predstavitvi lanskoletnih poslovnih rezultatov družbe sporočil Jože Colarič, predsednik Krkine uprave. Porasli so tudi prihodki za 5 odstotkov, na rekordnih 1,33 milijarde evrov. Na Kitajskem nadaljujejo ekspanzijo, saj so tam pričeli proizvodnjo enega zdravila, še pet jih nameravajo kmalu proizvajati, vendar ta zdravila prodajajo izven Kitajske. Spomnimo, tam imajo skupno podjetje Ningbo Krka Menovo, v katerem ima Krka 60-odstotno lastništvo.
Skupina Krka je ob koncu lanskega leta z agencijskimi delavci zaposlovala 12.542 ljudi, od tega je bilo 11.390 redno zaposlenih, število slednjih pa se bo letos povečalo še za 500, pri čemer bo velik del na novo redno zaposlenih prav iz vrst agencijskih delavcev, ki se bodo izkazali s svojim delom. V začetku letošnjega leta so sicer zaposlenim v Krki plače povišali še za 6 odstotkov, prav tako nadaljujejo s polletnim nagrajevanjem uspešnosti, ki je nagrada zaposlenim k plači. V Sloveniji je trenutno 49,3 odstotka vseh zaposlenih, Jože Colarič pa pravi, da se bo ta delež zvišal, saj bodo tudi letos pretežno zaposlovali v Sloveniji. Pravi še, da za zdaj z iskanjem novih kadrov nimajo težav. Po Colaričevih besedah bi bil lanski že tako rekorden dobiček še višji, če ne bi predvsem zaradi padca vrednosti ruskega rublja imeli za 27,4 milijona evrov negativnih tečajnih razlik, a že letos imajo na tem področju pozitiven trend, in ker so lani dobili od Evropske komisije vrnjenih 10 milijonov evrov, saj naj se ne bi z drugimi farmacevti dogovarjali okrog prodaje generične različice perindoprila (zdravila za zniževanje visokega krvnega pritiska), je razsodilo luksemburško sodišče, bi lahko bil v prihodnje dobiček Krke še višji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta