Letališče Edvarda Rusjana: Računsko sodišče preverja "in house" pogodbo z DRI

Računsko sodišče je na ministrstvo za infrastrukturo naslovilo 12 zahtev za pojasnila, s katerimi preverja prenos upravljanja mariborskega letališča na DRI upravljanje investicij. Ministrstvo že jeseni v iskanje koncesionarja za letališče Edvarda Rusjana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo letališče po 18. juliju odprto? 
Andrej Petelinšek

Potem ko je infrastrukturno ministrstvo z blagoslovom vlade zaupalo upravljanje letališča Edvarda Rusjana Maribor (LERM), do državni družbi DRI upravljanje investicij - do prenosa naj bi prišlo sredi julija - je ta posel začel zanimati zanimati Računsko sodišče. To kažejo dokumenti, s katerimi razpolagamo. Računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel, je na ministrstvo, na čelu katerega je Alenke Bratušek, namreč naslovilo kar dvanajst vprašanj in med drugim zahtevalo dodatna pojasnila, ki jih morajo z infrastrukturnega ministrstva posredovati najkasneje v osmih dneh.
Med njimi morajo pojasniti razloge za prekinitev sodelovanja s podjetjem Aerodroma Maribor, ki je z letališčem upravljalo zadnja leta, tudi po prevzemu s strani kitajsko-nizozemskega holdinga SHS Aviation, in še posebej "in house" pogodbeni model ter pravice in obveznosti obeh partnerjev glede premičnega in nepremičnega premoženja LERM. Ministrstvo računski sodniki pozivajo še, da dokaže, da DRI izpolnjuje pogoje, ki jih za omenjeno pogodbo narekuje Zakon o javnem naročanju. Pričakujejo še predložitev dokazila o opravljenem pravnem pregledu stvarnega premoženja. Glede na to, da ministrstvo načrtuje porabo javnih sredstev za obratovanje LERM zahtevajo tudi pravne podlage za financiranje s strani ministrstva.

Faksimile dokumenta

Kako bo DRI zapolnil tržne niše

Gremo dalje: Računsko sodišče zanima še, kako bo novi upravljalec uresničil javne napovedi o tem, da bo DRI zapolnil tržne niše, ki jih še ne pokrivajo okoliška letališča in kako bo omogočil dostopnost Podravske, Koroške, Savinjske in Pomurske regije, glede na to, da "LERM že dolgo nima rednih letalskih in čarterskih linij." Prav tako morajo uradniki pri Alenki Bratušek dostaviti dokumentacijo, ki bi dokazovala, da bi bilo treba vrniti 10,54 milijona evrov evropskega denarja, če letališče ne bi obratovalo. Zanima jih poslovni odnos s podjetjem Aerodrom Maribor, še posebej v delu, kjer je to lastnik določnih zemljišč, ki omogočajo nemoteno obratovanje letališča. Zanimiva je tudi zahteva za predložitev dokumentacije zadnjih treh let o morebitnem zanimanju drugih zainteresiranih za sklenitev javno-zasebnega partnerstva in s tem povezane odgovore oziroma odločitve ministrstva.

Zakaj so začeli postopek

Andrej Petelinšek

Po mnenju ministrstva edina možnost

​Tudi na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da je Računsko sodišče zahtevalo, da pojasnijo potek prenosa upravljanja LERM na DRI ter da so že opravili razgovor na računskem sodišču in posredovali zahtevane informacije. Na vprašanje Večera, ali bi pri izbiri DRI upravljanje investicij lahko šlo za privilegiranje enega (državnega) podjetja kot najustreznejšega, ali celo za nedovoljeno državno pomoč, odgovarjajo, da se jim je ta izbira v tem trenutku zdela najprimernejša za izvedbo začasne rešitve, ki hkrati pomeni tudi edino možnost za nadaljnje obratovanje LERM: "Pri iskanju rešitve ves čas sodelujemo z ministrstvom za finance ter Službo vlade za zakonodajo. DRI je družba v 100-odstotni državni lasti in je bila v tem kontekstu izbrana po in-house metodi. Elementov podelitve nedovoljene državne pomoči nismo zaznali. Ob tem poudarjamo, da gre za začasno pogodbo in da bomo jeseni začeli s postopkom za oddajo koncesije za upravljanje LERM."

Še največ prometa so v zadnjih letih mariborskemu letališču zagotavljali nogometaši Maribora. 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta