Ljudje ne vedo ali ne želijo vedeti, kako ločevati odpadke. Ali veste, v kateri zabojnik spadajo meso, uporabljeni papirnati robčki, agrumi?

Asja Lednik
03.10.2019 10:40

Kako dobro smo Slovenci ozaveščeni o ločevanju odpadkov? Veste, med katere odpadke sodijo meso, agrumi, alu folija ali kosti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Pred tedni smo objavili zgodbo bralca, ki je v Lidlu kupil svinjske zrezke, ti pa so med pripravo spustili belo snov. Bralec je pečene zrezke vrgel v biološke odpadke, s tem pa odprl debato na Facebooku, kjer so uporabniki opozorili, da meso ne sodi med biološke odpadke. Ker pa meso zagotovo ni edini primer, pri katerem nastane dilema, med katere odpadke sodi določena hrana, smo se po odgovore obrnili na mariborsko Snago. 

Do kršitev pri ločevanju odpadkov najpogosteje prihaja v večstanovanjskih stavbah

Sistem ločenega zbiranja odpadkov se je od začetkov v letu 1998 do danes močno spremenil in se še spreminja. Napake pri ločevanju pa se dogajajo še danes. "Največ težav zaznavamo pri odpadni embalaži. Pri tej vrsti odpadka je včasih že težko ločiti med mešanimi odpadki in embalažo. Nekateri uporabniki odpadno embalažo, ki jo zbiramo v posodah z rumenim pokrovom, imenujejo tudi plastika, kar je narobe. V posodah z rumenim pokrovom zbiramo vse, kar je nekoč služilo kot embalaža. Zato obešalniki, plastične igrače in podobni predmeti iz plastike ne sodijo med odpadno embalažo, ampak med mešane komunalne odpadke. Najbolje je, da se, če smo v dilemi, vprašamo, ali je to, kar želimo zavreči, služilo kot embalaža. Če ja, potem sodi v posodo z rumenim pokrovom. Če ne, gre najpogosteje za mešani komunalni odpadek, ki mu je mesto v črni posodi," pojasnjujejo na Snagi.

Hojka Berlič

Uporabniki povečini plastenk in pločevink še zmeraj ne stiskajo

Drugi izziv je že omenjena odpadna embalaža, ker ljudje mislijo, da v embalažo sodi vse, kar ima v sebi plastiko. "Embalaža je tisto, v kar je bil določen izdelek ovit, zapakiran, in ko izdelek začnemo uporabljati, nam ostane embalaža, ki sodi v posodo z rumenim pokrovom." Uporabniki imajo težave tudi z ugotavljanjem ustrezne velikosti odpadkov, ki sodijo v zbiralnice oziroma ekološke otoke, na katerih v Mariboru ločeno zbiramo papir, steklo in embalažo. Vse te posode imajo reže – bodisi na sprednji strani posode ali na vrhu (steklo). "Reža je namenjena temu, da uporabniku pokaže, kako velik odpadek je še primeren za posodo. Na primer, če kupimo nov pralni stroj, nam, ko ga začnemo uporabljati, ostane karton, v katerega je bil pralni stroj zavit. Ta karton zagotovo ne sodi v zbiralnico ali na ekološki otok, ker je prevelik, da bi ga lahko spravili skozi režo v posodo. Zato so v tem primeru na voljo zbirni centri."
Tudi odlaganje sicer pravilno ločenih odpadkov, ki pa po velikosti presegajo posode, je kršitev predpisov, ki veljajo za ločeno zbiranje. Zavedati pa se moramo tudi, predvsem pri odpadni embalaži, da če jo stisnemo, prihranimo na prostoru, ki ga odpadek zasede v posodi. "Naši uporabniki povečini plastenk in pločevink še zmeraj ne stiskajo, škatel, ki sodijo med odpadni papir v zbiralnici ali zbirnem centru, ne zložijo, in vse to povzroča prepolne posode oziroma daje občutek prepolnih posod, ki so, če bi z odpadkom ustrezno ravnali, po volumnu povsem primerne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta