Maratonska seja o RTV Slovenija: Ustavni sodniki naj bi iskali večino za "kompromisno rešitev"

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.05.2023 08:29

Ustavni sodniki so za zaprtimi vrati več ur razpravljali o noveli zakona o RTV Slovenija, na mizi pa naj ne bi bila več samo odprava začasnega zadržanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Stavka RTV. 
Fotorobert Balen

Že pred dvema tednoma so imeli ustavni sodniki na mizi predlog sklepa, s katerim bi odpravili delno začasno zadržanje novele zakona o RTV Slovenija (RTVS), a odločitve glede tega takrat še niso sprejeli. Z obravnavo pobude za ustavno presojo novele, ki jo je vložilo več vodilnih na RTVS na čelu s predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem, so nadaljevali danes, ko so o zadevi več ur razpravljali za zaprtimi vrati. Ali so že sprejeli kakšno odločitev v omenjeni zadevi, ni znano. Z ustavnega sodišča so danes zvečer sporočili samo, da v konkretni zadevi zaenkrat ne bodo posredovali nobenega sporočila za javnost.

Barbara Rajgelj o odpoklicu svetnikov: To načenja zaupanje v odločitev ustavnega sodišča. Kaj pravi Pirnat?

Iskali naj bi večino za "kompromisno rešitev"

Predlog sklepa, s katerimi bi odpravili začasno zadržanje novele, je podal predsednik ustavnega sodišča in sodnik poročevalec v zadevi Matej Accetto. Za sprejem omenjenega predloga naj bi že obstajala potrebna navadna večina glasov, torej štiri proti tri, a so ustavni sodniki glede na današnjo večurno razpravo, kot kaže, spet prešli na vsebinsko odločanje v zadevi. To so potrdili tudi naši viri, vendar pa se iskanje potrebne večine za sprejem vsebinske odločitve, torej ali je novela skladna ali neskladna z ustavo, utegne izkazati za precej naporno in mukotrpno. O skladnosti zakonov z ustavo mora namreč ustavno sodišče odločiti z večino glasov vseh navzočih sodnikov. Ker sta bila iz odločanja o noveli zakona o RTVS predhodno že izločena Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon, morajo ustavni sodniki vsebinsko odločitev v konkretni zadevi potrditi z najmanj petimi glasovi.

A zapleta se, ker se je v primeru novele zakona o RTVS znotraj aktualne sestave ustavnega sodišča prišlo do tako imenovanega pat položaja, v katerem je izjemno težko najti potrebnih pet glasov za vsebinsko odločitev o zadevi. Noveli naj bi nasprotovali ustavni sodniki Klemen Jaklič, Rok Svetlič in Marko Šorli, k odpravi začasnega zadržanja pa naj bi se pred dvema tednoma poleg Accetta nagibali Rajko Knez, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs. Po neuradnih informacijah naj bi ustavni sodniki o noveli zakona o RTVS spet razpravljali v sredo, napore pa naj bi usmerjali v iskanje "kompromisne rešitve". Kaj to pomeni, ni jasno, je pa dejstvo, da čas ni njihov zaveznik. Pozive, naj ustavno sodišče čim prej sprejme odločitev v konkretni zadevi, lahko pričakujemo tudi na jutrišnji tribuni v Ljubljani, ki jo ob prvi obletnici stavke novinarjev na javnem servisu pripravljata Sindikat novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS. Spomnimo, novinarji in zaposleni na RTVS s stavko že več kot leto dni opozarjajo na pritiske vodstva in neznosne pogoje za delo v največji medijski hiši v državi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta