Mariborska livarna ima prihodnost, a je nujno hitro ukrepanje

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.03.2024 13:47
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska livarna ima perspektivo, kar se izkazuje tudi skozi projekte, ki jim jih kupci še vedno zaupajo. Zato je nujno, da se tudi SDH, politična javnost in tudi nadzorni svet jasno opredeli do prihodnosti, menijo v MLM.
Andrej Petelinšek

Po prekinjeni seji nadzornega sveta Mariborske livarne Maribor (MLM), ki mu predseduje Saša Vergan, ta od uprave MLM v odstopu, ki ji predseduje Davor Šenija, član pa je še Samo Iršič, pričakuje dodatno gradivo o poslovanju v letu 2023, se je uprava na svoji spletni strani odzvala na zadnje dogodke.

"Čeprav je bilo veliko govora o tem, da bo družba MLM že v letu 2023 razglasila stečaj, pa zahvaljujoč vsem deležnikom, predvsem zaposlenim, ki so s svojo vztrajnostjo pri delu pokazali predanost in pripadnost družbi, nadalje kupcem, ki verjamejo v MLM in jo podpirajo pri prestrukturiranju, in nenazadnje tudi dobaviteljem, ki izkazujejo razumevanje pri poplačilu obveznosti, še vedno posluje in ustvarja spodbudne rezultate, ki nakazujejo, da je MLM sposobna preživeti tudi najtežje razmere na trgu, predvsem v avtomobilski industriji. Dejstvo je, da je podjetje delujoče in ustvarja trenutno dobre rezultate. Kakršnekoli navedbe, da družba  ne bo preživela brez strateškega partnerja, samo uvaja nepotreben nemir v družbi in med njenimi deležniki," pojasnjujejo v MLM.

Nujno se je jasno opredeliti do prihodnosti Mariborske livarne

Menijo še, da ima Mariborska livarna še vedno ima perspektivo in prihodnost, kar se izkazuje tudi skozi projekte, ki jim jih kupci še vedno zaupajo: "Zato je nujno, da se tudi SDH, politična javnost in tudi nadzorni svet jasno opredeli do prihodnosti MLM. Vsakršno zavlačevanje in dolgotrajnost odločanja negativno vplivajo na MLM ter onemogočajo ali pa bistveno otežujejo družbi, da se kadrovsko izpopolni in da na dolgi rok zadrži ključne kupce."

V nadaljevanju pojasnjujejo, da v prvi vrsti potrebuje podporo lastnika in nadzornega sveta družbe, da sprejme potrebne odločitve, da se MLM izvije iz krča domnevne insolventnosti. Ob čemer gre zgolj za formalno udejanjenje že sprejetega sklepa lastnika, ki je bila predhodno potrjen s strani nadzornega sveta, o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala. Sklep ni bil realiziran zaradi stališča sodišča, da poenostavljeno zmanjšanje osnovnega kapitala ni možno na podlagi medletnih bilanc. Uprava družbe sedaj lastniku predlaga, da se pokrije izguba celega leta 2023 in prenesena izguba iz leta 2022, ki pa je skupaj celo manjša od izgube, ki jo je izkazovala medletna bilanca za leto 2023.

Uprava si glede prihodnosti MLM želi konstruktivne komunikacije z lastnikom in se nadeja, da strokovne službe najdejo rešitev za nadaljnje delovanje Mariborske livarne in obstoj več kot 350 delovnih mest.
Saso Bizjak

Rešitev za razdolžitev poplačilo z nepremičninami 

Poslovodstvo družbe MLM si želi tudi konstruktivnega dialoga z nadzornim svetom in njihove podpore, tako pri izvedbi sicer nazadnje že potrjenega programa finančnega prestrukturiranja kot tudi pri odpravi grozeče insolventnosti. Znanje in izkušnje članov nadzornega sveta, ki izvirajo iz vrst državnih organov, bi bile MLM v pomoč, predvsem z namenom, da poslovodstvo pri predlaganih ukrepih in nadaljnjih predlogih ukrepov ne bi več ugibalo, ali kateri izmed njih predstavlja nedovoljeno državno pomoč. V MLM predlagajo še, da se ob podpori lastnika in njenih organov oblikujejo strokovne službe iz vrst SDH in MLM z namenom, da se najde ustrezna rešitev. "Po mnenju uprave je eden takšnih ukrepov zagotovo izvedba SWAP z D/A (nadomestna izpolnitev, ki je opredeljena v samem zakonu), ki sicer ne pomeni pridobitve pomoči, temveč možen način poplačila dolgov do SDH kot finančnega upnika. V ta namen je MLM pridobila tudi t.i. PIT test (objektiven preizkus, ali bi razumni zasebni vlagatelj v konkretni situaciji sklenil zadevno transakcijo pod enakimi pogoji), ki je bil pozitiven, kar pomeni, da iz tega vidika ne bi smelo biti ovir za izvedbo tega posla." Spomnimo, da SDH ceni nepremičnine v lasti MLM na 10,9 milijona evrov, MLM pa na 12,4 milijona evrov, ob čemer skupni dolg do SDFH znaša okoli 14 milijonov evrov. 

V petih letih izvozili za 200 milijonov izdelkov

Poslovodstvu družbe vlivajo upanje tudi izjave izvršnega direktorja SDH Mateja Pirca na nedavni seji nadzornega sveta, ki je dejal, da bo SDH kot finančni upnik opravil potrebne reprograme posojil, s čimer bi se MLM izognila grozeči insolventnosti v prihodnje. Ob tem poudarjajo, da je Mariborska livarna v zadnjih desetih letih izplačala državi za več kot 60 milijonov evrov prispevkov in dajatev. Samo v zadnjih petih leti pa je izplačala približno 50 milijonov evrov plač zaposlenim, okoli 70 milijonov evrov slovenskim dobaviteljem in izvozila za okoli 200 milijonov evrov izdelkov. "Uprava si glede prihodnosti MLM želi konstruktivne komunikacije z lastnikom in se nadeja, da strokovne službe najdejo rešitev za nadaljnje delovanje Mariborske livarne in obstoj več kot 350 delovnih mest," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta