Marprom napoveduje prvo smuko na Pohorju, Milan Krek sporoča: "Noben odlok ne prepoveduje, da se ljudje odpravijo v naravo"

DR, U.M.
10.12.2020 19:40
Bodo Mariborčani glede na omejitve med občinami sploh lahko prišli na Pohorje?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na Pohorju se bo v soboto, začela nova zimska sezona, saj bo Marprom pognal sedežnico Pisker na Arehu, na Mariborskem Pohorju pa sedežnico Sleme in oba trakova Bejbike. Pojasnjujejo še, da bodo "otvoritev smučarske sezone zaznamovali tudi ukrepi, sprejeti zaradi pojava koronavirusa. Tako bo v vrsti ob vstopu na sedežnice in med prevozom ves čas obvezna uporaba ustrezne obrazne maske. Pri tem se bosta lahko na šestsedežnici Pisker naenkrat peljala največ dva potnika, na dvosedežnici Sleme pa en. Prav tako bo treba v vrsti in med vožnjo na traku ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Za odprtje smučišč so se odločili tudi zato, ker je v zadnjih dneh zapadlo veliko naravnega snega, ob tem pa iz veljavnih odlokov izhaja, da tako smučanje kot delovanje žičnic nista prepovedana. Izjema je zdaj le krožna kabinska žičnica, ki trenutno še ne sme delovati, pravijo v Marpromu.

Glede na to, da bo vsaj v soboto še v veljavi omejitev prehoda med občinami, Areško in Mariborsko Pohorje je namreč razdeljeno na štiri, se pojavlja vprašanje, kako sploh priti do smučišča in ali upravljavec potrebuje tudi dovoljenje NIJZ. Miha Rubin iz Marproma nam je dejal, da so v teh dneh pridobili pravna mnenja, iz katerih izhaja, da smuka v taki obliki ni prepovedana, prav tako so prejeli pisni stališči infrastrukturnega in gospodarskega ministrstva, "da je športnorekreacijska dejavnost smučanja dovoljena".

Krek: Noben odlok ne prepoveduje, da se ljudje odpravijo v naravo

Da je odločitev o smiselnosti delovanja smučišč v domeni upraviteljev smučišč, je pred kratkim pojasnil tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič. V skladu z vladnimi odloki se bodo po belih strminah lahko spuščali le prebivalci občin, v katerih so smučišča, pri tem bodo morali tako na smučišču kot v kolonah pred vlečnicami in sedežnicami ohranjati razdaljo 1,5 metra, razen ko gre za družinske člane.

"Noben odlok ne prepoveduje, da se ljudje odpravijo v naravo, in smučanje je odhod v naravo," je za Večer pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Slednji v smučanju, pri katerem je mogoče ohranjati razdaljo, med čakanjem na vlečno napravo pa je treba tudi nositi masko, ne vidi nevarnosti za širjenje virusa. Ta nevarnost bi obstajala le v primeru druženj ob smučiščih, ki pa so za zdaj prepovedana. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so pojasnili še, da odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti dovoljuje izvajanje športnorekreacijske dejavnosti pod določenimi pogoji, zato je v teh primerih tudi dovoljena prodaja vozovnic neposredno na kraju samem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta