Matoz in slaba banka zaradi posla z Madžari pod lupo KPK: "Slovenijo razprodajajo za svojo korist"

Luka Mlakar
29.10.2021 16:03
Protikorupcijska komisija je pod drobnogled vzela prodajo bioplinarne med DUTB in madžarsko družbo, s katero je posle sklepal tudi prvi mož slabe banke Franci Matoz. Odvetnik, ki zastopa tudi premierja Janeza Janšo, je z milijonskim dobičkom bioplinarno v Vučji vasi v Prekmurju preprodal Madžarom, ki so nato od DUTB po bistveno nižji ceni odkupili bioplinarno v Dobrovniku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Matoz je bioplinarno v Vučji vasi z milijonskim dobičkom preprodal Madžarom, ki jim je DUTB nato po bistveno nižji ceni prodala bioplinarno v Dobrovniku.
Robert Balen

Znani odvetnik Franci Matoz, ki zastopa tudi predsednika vlade Janeza Janšo in stranko SDS, je v zadnjem letu in pol, odkar je na oblasti tretja Janševa vlada, postal eden od najvplivnejših mož v državnem gospodarstvu. Matoz je predsednik nadzornega sveta Luke Koper in namestnik predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic, letos poleti pa se je kot neizvršni direktor zavihtel tudi na čelo upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Še pred naskokom na vrh slabe banke pa je Matozu po poročanju portala Necenzurirano veliki met uspel s preprodajo bioplinarne v Vučji vasi v Prekmurju. Bioplinarno, ki je bila nekoč v lasti propadlega imperija Keter, je namreč z milijonskim dobičkom preprodal madžarski skupini Pannonia Bio Gas. Ta je za nakup odštela 4,23 milijona evrov, Matoz pa je s preprodajo ustvaril skoraj 2,4 milijona evrov dobička, so poročali na Necenzurirano.

Madžarski družbi je nato DUTB le za dva milijona evrov prodala bioplinarno v bližnjem Dobrovniku. DUTB je po poročanju prej omenjenega portala lastnica bioplinarne postala predlani, ko jo je iz stečaja družbe Bioplin Gjerkeš kupila za šest milijonov evrov oziroma milijon evrov več od tržne vrednosti. Kupnino je pobotala s svojimi terjatvami do družbe v stečaju, lani pa je začela za bioplinarno iskati kupca. Kot najboljšega od treh ponudnikov so izbrali prav madžarsko skupino, s katerimi je posloval tudi Matoz. Soglasje k prodaji bioplinarne v Dobrovniku je sredi junija dal upravno-kreditni odbor DUTB, ki ga je takrat vodil Franc Dover, ki sodi v kadrovski bazen SDS. Matoz se je na vrh DUTB prebil v drugi polovici julija, je pa s slabo banko kot odvetnik že aprila začel sodelovati v več zadevah.

DUTB: Matoz pri poslu ni imel nobene vloge

Na DUTB poudarjajo, da Franci Matoz v omenjenem poslu ni imel nobene vloge.
Robert Balen

Po njihovih besedah je DUTB prodajo terjatev in deleža družbe DUP1, ki je lastnica bioplinarne v Dobrovniku, izvedla v skladu z internimi postopki in na podlagi aktualne cenitve premoženja: "Kot vse primere upravljanja v DUTB so tudi ta primer obravnavali vsi kreditni odbori na ustreznih ravneh. Hkrati je posel preverila tudi služba za skladnost v DUTB, ki je ugotovila, da je predlog in postopek za prodajo premoženja skladen z vsemi relevantnimi regulativami."

Poslovna celota bioplinarne Dobrovnik je bila po njihovih navedbah kupljena s pobotom terjatev, katerih edina vrednost je bila prav bioplinarna: "S sklenitvijo tega posla je DUTB v resnici ustvarila znaten dobiček, saj je bila prodajna vrednost precej višja od interne vrednosti DUTB, oblikovane na podlagi izvedenih cenitev." Ko gre za slabo banko, na KPK medtem sicer vodijo tudi postopek v zvezi z odpoklicem izvršnih direktorjev, imenovanjem vršilca dolžnosti izvršnega direktorja in imenovanjem neizvršnih direktorjev DUTB, ki so bili izvedeni v letošnjem letu. Tudi ta postopek je v fazi predhodnega preizkusa, pojasnujejo na KPK.

Kovač: Slovenijo razprodajajo za svojo korist

Ekonomist Bogomir Kovač opozarja, da je v korporativnem upravljanju postavljanje zasebnih interesov ali konfliktov interesov v ospredje jasno zelo sporno. "Če ministri počnejo eno, drugo ali tretje, pri tem pa ne nosijo nobene politične odgovornosti, če gre samo zato, ali se bomo dosegli, prešteli ali recimo kupili 46 glasov v parlamentu, ladja pa pluje dalje, potem v takšni državi to, kar počne gospod Matoz, ni nič takšnega. To je čisto običajen posel v takšnem politično-ekonomskem kontekstu, kot ga danes pravzaprav živimo," dogajanje kritično komentira Kovač. Ob tem opozarja, da imajo takšne rabote lahko dolgoročne posledice: "To, da stranka ali politična oblast, ki ima polna usta Slovenije, nacionalnih vrednot in tako naprej, Slovenijo razprodaja za svojo korist, in to najnevarnejšim slovenskim sosedom na najbolj občutljivem področju, je preprosto nezaslišano, iz razvojnega vidika pa tudi tragično."

Ekonomist Bogomir Kovač opozarja, da je Prekmurje pozabljeno s strani države, hkrati pa je tarča pohoda madžarskega kapitala.
Andrej Petelinšek

Prekmurje je po njegovih besedah na eni strani pozabljeno s strani države, na drugi strani pa je tarča pohoda madžarskega kapitala: "Interes je tam popolnoma jasen, Madžarska to tudi v bilateralnih odnosih jasno nakazuje že kar nekaj let. Saj tudi prejšnje vlade niso bile povsem imune pred njihovim pohodom, ampak da bi bile tako navijaške in servilne, kot je aktualna vlada, pa se ni dogajalo." Kovač je ob tem kritičen tudi do poslancev, ki živijo v Pomurju in ki se zavedajo tamkajšnjih lokalnih ter regionalnih interesov ter na nek način tudi svoje usode, vendar pa ravnajo tako, da "tovrstne rabote tiho podpirajo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.