Med dobitniki Meškovih priznanj za posebne novinarske dosežke Možina in Pirkovič

STA, S. M.
21.12.2021 13:54

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je podelilo letošnja častna priznanja Boruta Meška. Častno priznanje za življenjsko delo je prejela publicistka in pedagoginja Miroslava Cencič, priznanji za posebne novinarske in publicistične dosežke pa novinarja Televizije Slovenija Jože Možina in Igor Pirkovič, so sporočili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jože Možina

Robert Balen

Miroslava Cencič, ki je med drugim predavala na pedagoških fakultetah v Ljubljani in Kopru, se je po odhodu v pokoj leta 1991 posvetila zgodovinskemu raziskovanju predvojne organizacije TIGR na Primorskem, ki je delovala pod raznarodovalno italijansko oblastjo. Kot so zapisali v obrazložitvi priznanja, je s svojim raziskovanjem in publicističnimi objavami pomembno prispevala k širšemu pogledu in zgodovinskemu odkrivanju resnice o delovanju TIGR.

"K tej raziskavi jo je pritegnilo posebej to, da so bili člani TIGR tudi njeni sorodniki. Po iskanju in pogovorih s starejšimi se je kmalu povezala z znanim tigrovcem Antonom Rutarjem. Ta ji je pomagal k razkrivanju dolgo zamolčane organizacije in njenega programa, ki je zajemal osamosvojitev primorskega ozemlja izpod Italije in priključitev k slovenski matični pokrajini ter pridružitev vseh nekdanjih ozemelj od Trsta, Istre, Gorice do Reke (TIGR) Sloveniji," so zapisali v ZNP.

Jože Možina je priznanje prejel za posebne novinarske in publicistične dosežke. V ZNP so izpostavili oddajo Pričevalci in zapisali, da je oddaja skozi desetletja dosegla veliko število gledalcev vseh starosti, saj premika mejna polja za boljše spoznavanje in razumevanje naše polpretekle zgodovine.

Kot morda največji dosedanji dosežek Možine, zgodovinarja mlajše generacije, pa so označili knjigo Slovenski razkol. Gre za knjigo, "ki je številnim Slovencem odprla pogled v dogajanje pred in med drugo svetovno vojno, ko so slovenski komunisti brezobzirno in neusmiljeno izvajali genocid nad delom slovenskega naroda, ki v svetovni zgodovini nima primera. Veliko od tega, kar je s pričami in dokumenti obelodanjeno v knjigi, mlajši rodovi ne bi poznali, če ne bi v svojem prvencu obelodanil Jože Možina", so pojasnili v ZNP.

Igor Pirkovič

Kot so še izpostavili, je Pirkovič tudi pesnik, ki s svojimi pesmimi v bralcu prebudi zavest do domovine, naroda in države. "Med drugim je vsa svoja čustva in ljubezen do domovine in ljudi, ki so Slovenijo iztrgali iz stoletnih stopicanj in klanjanja tujim oblastnikom, v verze zlil v pesniški zbirki Skupaj," so navedli v ZNP.

ZNP častna priznanja Boruta Meška za posebne dosežke na področju novinarstva in publicistike podeljuje od leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta