Medgeneracijska koalicija Slovenije in Društvo Šent obsojata nasilje v DSO Trebnje: Za to ni mogoče najti opravičila

STA, M.R.
07.09.2023 19:21

Medgeneracijska koalicija Slovenije in Društvo Šent obsojata dejanja nasilja, ki so se zgodila v Domu starejših občanov Trebnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Koalicija se zavzema za aktivno spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja in razumevanja, v Društvu Šent pa pozivajo k vzpostavitvi programov vrstniškega zagovorništva, sta organizaciji zapisali v sporočilih za javnost.

Skrb za dobrobit starejše generacije je ena od ključnih nalog koalicije, so zapisali v Medgeneracijski koaliciji Slovenije. Zavzemajo se za širšo javno razpravo o pomembnosti izobraževanja in ozaveščanja mladih o spoštovanju starejših ter o posledicah nasilja. "Izobraževanje in ozaveščanje sta ključnega pomena pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti," menijo.

V Domu starejših občanov (DSO) Trebnje je mladoletna dijakinja, ki je opravljala začasno in občasno delo, izvajala fizično nasilje nad varovanci in nato objavila posnetke "tega neizmernega kršenja človekovega dostojanstva". Zapisali so, da je to dejanje v popolnem nasprotju z njihovimi temeljnimi vrednotami, vključno s sočutjem, spoštovanjem in dostojanstvom.

Opozarjajo, da nasilje nikoli ni opravičljivo in ni sprejemljivo v nobenem okolju. V Medgeneracijski koaliciji, ki jo sestavljajo Dijaška organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije, bodo še naprej predani zagotavljanju varnega in spoštljivega okolja za vse starejše ter delovanju v dobrobit vseh generacij, so še zapisali.

V Društvu Šent - Slovenskem združenju za duševno zdravje so v sporočilu za javnost zapisali, da "gre pri dogodku v DSO Trebnje za nasilno vedenje, za katerega ni mogoče najti nikakršnega opravičila in da ga ni mogoče povezovati z domnevno slabim financiranjem domov za starejše in ga pripisati premajhnemu usmerjanju sredstev v institucije, kjer se kršijo človekove pravice ali na tem primeru celo pridobivati finančne spodbude".

Opozarjajo, da gre tudi za kršitev človekovih pravic, zato zahtevajo, da odgovorni prevzamejo odgovornost za vse vrste nasilja, ki se dogajajo v institucijah nad starejšimi.

"Organizacije in skupnosti, ki se ukvarjajo s preprečevanjem nasilja in podporo žrtvam, naj povečajo nadzor nad kršitvami človekovih pravic v institucijah in prenehajo s sklicevanjem na domnevo, da je morda nasilja v domačem okolju še več, ker tega ne vedo," so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta