Mežiška dolina: Širijo se črevesne bolezni, vzrok še ni znan

Jasmina Detela Jasmina Detela
09.08.2023 18:53

Lahko je kriva pitna voda, lahko je kaj drugega. Verjetno gre za fekalno onesnaženje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predvidoma bodo v Črni na Koroškem uvedene cisterne za umivanje rok.
Sašo Bizjak

Obsežne poplave lahko med drugim povzročijo tudi zdravstvene težave. V Mežiški dolini, kjer so zaradi poplav težave z dobavo pitne vode oziroma je v nekaterih občinah še vedno ni, so se začele pojavljati driske. Kot je potrdila predstojnica območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk, so zdravstveni delavci pri nekaterih prebivalcih zaznali pojave nalezljivih črevesnih bolezni, ki se odražajo kot driske. "Vzrok še ni znan. Lahko je kriva pitna voda, lahko je kaj drugega. Verjetno gre za fekalno onesnaženje," pove Hudopiskova. Kot dodaja, je tveganje na terenu zaradi čiščenja, naplavin in pomanjkanja čiste vode veliko. V analizo v nacionalni laboratorij za vodo, hrano in okolje v Mariboru so poslali več vzorcev pitne vode iz Mežiške doline. Rezultate še čakajo.

Pitje le prekuhane ali ustekleničene vode

Zaradi situacije NIJZ svetuje več ukrepov. "Prebivalci Mežiške doline naj pijejo le ustekleničeno ali prekuhano vodo, kjer je to svetovano. S to vodo se perejo tudi zobje in obraz. Po uporabi toalete in nujno pred hranjenjem je obvezno umivanje rok z ustekleničeno, prekuhano vodo ali razkuževanje. Pri tuširanju je potrebna posebna previdnost, da voda ne pride v usta (tuširanje do ramen). Pri čiščenju okolice in tudi stanovanjskih ter drugih objektov svetujemo uporabo zaščitnih rokavic in škornjev. Če pa ima kdo znake bolezni, priporočamo izolacijo bolne osebe," ukrepe naniza predstojnica. Predvidoma bodo v Črni na Koroškem uvedene cisterne za umivanje rok.

Na območni enoti NIJZ na Ravnah so tudi vzpostavili točko, kjer je omogočeno naročanje analiz pitne vode, pridobivanje informacij v zvezi z dezinfekcijo vode in drugimi ukrepi. Dosegljivi so na telefonski številki 051 358 873.

Andrej Petelinšek

Različne rešitve

Na Ravnah na Koroškem velja ukrep prekuhavanja in odgovorne ter varčne rabe pitne vode. Na nekaterih območjih prihaja do motenj z oskrbo (Hof, delno Javornik, Šance, Brdinje), zato pitno vodo zagotavljajo s cisternami. Na Prevaljah so ostali brez vodovoda, potrebno bo zgraditi novega. So pa po občini postavljena kemična stranišča, prav tako dva rezervoarja za vodo, ki jih polnijo gasilci, ljudje si lahko tam natočijo vodo za kuhanje in pitje. Razmišljajo tudi o postavitvi dveh boksov za tuširanje. "Čeprav nekaterim občanom priteče kakšna kapljica vode iz pipe, ta ni pitna. Primerna je samo za sanitarije," je povedal župan Matic Tasič.

V Mežici vodovod v poplavah ni bil poškodovan, a voda kljub temu ni pitna, je povedal župan Mark Maze. Postavili so dve cisterni, kjer si lahko občani natočijo pitno vodo. Tudi v Črni na Koroškem voda iz javnega omrežja ni pitna. Obvezno je prekuhavanje. "So pa še območja znotraj občine, ki so še vedno brez pitne vode, a naj bi jo dobili v roku dneva ali dveh," je povedala županja Romana Lesjak. In še, da je bil vodovod na nekaterih območjih zelo poškodovan, situacijo rešujejo na način, da iščejo rešitve za vzpostavitev vodooskrbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta