Ministrica Kustec: "Gre za inkvizicijsko obračunavanje"

Urška Mlinarič
15.03.2021 20:11
V maratonski interpelaciji opozicija ministrici očitala, da se je odrekla načelu, da bomo vrtce in šole nazadnje zapirali in prve odpirali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica je interpelacijo zavrnila v vseh 20 točkah. 
Robert Balen

Natanko eno leto po tistem, ko so se za skoraj 500.000 otrok, mladostnikov in študentov zaradi covida-19 prvič zaprle vzgojno-izobraževalne institucije v Sloveniji, se je ministrica za izobraževanje Simona Kustec morala v državnem zboru zagovarjati zaradi svojega ravnanja v času epidemije. Iz poslanskih razprav je bilo razbrati, da bo ministrica uspešno prestala interpelacijo, saj so ji glasove podpore ob koalicijskih strankah napovedali tudi v Desusu in SNS.

Beg od odgovornosti za svoj resor

Opozicijski četverček je ministrici, ki jo je ves čas pozival k prevzemu odgovornosti in odstopu, med drugim očital najdlje časa zaprte vrtce in šole v Evropi, pomanjkanje dialoga s stroko, odsotnost ukrepov za prepoznavanje socialnih stisk mladih, opustitev dolžnega ravnanja pri pripravi razpisa za vpis na fakultete, postavljanje interesov zasebnih izobraževalnih institucij pred kakovost visokega šolstva in blokado zaposlovanja raziskovalcev v javnih raziskovalnih organizacijah. "Ministrovanje Simone Kustec je beg od odgovornosti za svoj resor. Je kimavo podrejanje prvemu ministru, njegovi arogantni razdvajajoči agendi, ki ne razume, noče razumeti in si želi podrediti tudi ta segment družbenega življenja. Ministrica se tako sama aktivno postavlja v to pasivno vlogo. Odločila se je, da bo neministrica," je dejal prvopodpisani pod interpelacijo Matej Tašner Vatovec (Levica).

Ministrica Kustec, ki je interpelacijo ocenila kot del politične igre "v občutljivih in krhkih časih", je priznala, da ko se ozira nazaj, vidi, da bi lahko bile kakšne odločitve, poti in vloženi napori tudi drugačni. "Verjemite pa mi, da v danem trenutku zahtevnih razmer, pritiskov časa, pričakovanj, pogosto tudi želja, da bi lahko s čudežno paličico premagala cel virus po neprespanih nočeh, dnevih, nismo znali in nismo zmogli drugače." Vse rešitve so bile, po njenem, v danem trenutku optimalne, pri čemer so najprej sledili pravici do zaščite zdravja ljudi, nato pa najbolj optimalnim oblikam neprekinjenega pridobivanja znanja.

Naštela tudi nekaj dosežkov v mandatu

Predlagatelji se s tem niso strinjali. Očitali so ji, da se je odrekla načelu, da bodo vrtce in šole zapirali zadnje in odpirali prve, in da je dopustila, da je imel profit prednost pred izobraževanjem. A je ministrica vztrajala, da ima čisto vest. "Vsakomur lahko pogledam v oči in mu z dejstvi, ki jih je možno kadarkoli preveriti, dokažem, da namera sklicateljev današnje interpelacije nima osnov, in jo zavračam v vseh njenih točkah." V nadaljevanju, ko je opoziciji očitala neutemeljeno inkvizicijsko obračunavanje in manipulacije, pa je naštela tudi nekaj dosežkov v mandatu, ki ga je bilo treba peljati po dveh tirih; covid tiru in običajnem tiru. Med covid uspehe uvršča uspešno zaključeno minulo šolsko leto, vključno z maturo, in začetek aktualnega šolskega leta. Stekli so vpisi v srednje šole in na fakultete, šolam pa so zagotovili tudi 76 milijonov evrov za nabavo IKT-opreme, zaščitnih sredstev. Prilagodili so izobraževanje za otroke s posebnimi potrebami, zagotovili tople obroke za šolarje iz socialno ogroženih družin. V necovid delu pa so dodelali povsem nov zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami, zagotovili brezplačen vrtec za drugega in vsakega naslednjega otroka, sistemsko finančno podporo za izobraževanje odraslih ter v proračunih za leti 2021 in 2022 zagotovili dodatnih 200 milijonov evrov za resor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta