Mladi glasbeniki ostali brez štipendij za študij v tujini

25.08.2021 06:00
Na ministrstvu za kulturo letos zaradi pomanjkanja denarja ne bodo objavili razpisa za štipendije za dodiplomski študij v tujini. Apel maturantov ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timotej Willewaldt, violina (foto: Vid Skumavec)
Vid Skumavec

Potem ko je vlada zaostrila pogoje, ki bodo bistveno otežili možnost študija tujim študentom iz tretjih držav pri nas, so se očitno odločili otežiti tudi življenje mladih bodočih umetnikov, ki so že opravili sprejemne izpite na tujih univerzah in bodo v novem študijskem letu znanje lahko pričeli nabirati v tujini. Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, to poletje kljub dolgoletni praksi ni objavilo razpisa za štipendije za dodiplomski študij v tujini, kar je maturante in njihove starše neprijetno presenetilo. Nekateri se sprašujejo, ali bodo finančno sploh zmogli študij, za katerega so se trudili zadnja leta in si ga neizmerno želijo. "Zelo me skrbi, ali bom zmogla stroške, ki jih prinaša študij v tujini in sem ga načrtoval že celo leto, zato sem si tudi tako prizadevala za izpolnitev pogojev za pridobitev štipendije." Tako 18-letna Sofia Grassi, maturantka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki želi nadaljevati študij violončela na Univerzi umetnosti v Berlinu in se je skupaj s štirinajstimi sošolkami in sošolci, bodočimi študenti glasbenih akademij na Dunaju, v Berlinu, Salzburgu, Bruslju in na Nizozemskem, s pismom minuli teden obrnila na ministrstvo za kulturo.

Za nekatere v Sloveniji ni primernih smeri

V njem so ministrstvo pozvali, naj vendarle odpre razpis in tako pomaga bodočim poklicnim umetnikom, ki bodo zastopali Slovenijo pred domačo in tujo javnostjo. "Študij v tujini za študente in njihove družine pomeni veliko finančno obremenitev in je za marsikoga kljub izrednim uspehom in dosežkom na državni in mednarodni ravni nedosegljiv. Ta štipendija pa je edina oblika finančne pomoči, ki jo ponuja država - izjema so Zoisove, kjer je večji poudarek na učnem uspehu -, zato nas pomanjkanje razpisa postavlja v neugoden položaj," so zapisali in dodali, da je za nekatere študij v tujini edina možnost, saj v Sloveniji ni primernih smeri. Ena teh je študij jazza. Poleg tega pa s tem, ko ministrstvo za kulturo javnosti ni obvestilo, da te vrste razpisa letos ne bo, večina tudi ni opravljala sprejemnih izpitov v Sloveniji, kar pomeni, da letos ne bi mogli začeti svojega študija, če se ne odpravijo v tujino, so zapisali.

Kot pojasni Timotej Willewaldt, ki je sprejet na študij kitare v Gradcu, so neuradno izvedeli, da razpisa ne bo, potem ko so se sami na ministrstvu že sredi julija pozanimali, kdaj približno lahko pričakujejo objavo. Dejstvo, da razpisa ne bo, marsikomu bistveno otežuje situacijo. Willewaldt pravi, da bo sam v Gradcu, ki je še "cenovno ugoden", saj bo za najemnino za sobo odštel 300 evrov, za vse stroške pa bo potreboval približno 500 evrov mesečno. V mestih, kot sta Berlin ali Dunaj, pa so stroški lahko bistveno višji. Poleg tega je marsikje treba plačati tudi šolnino. Na Nizozemskem ta znaša 2000 evrov na semester, zato bi s štipendijo - ta je 650 evrov - študent pokril vsaj delno stroške, pojasni mladi violinist. Grassijeva dodaja, da šolnine nima, le približno 330 evrov administrativnih stroškov na semester, a so stroški bivanja v Berlinu zelo visoki. "Že dve leti delam kot dijakinja, a mi bodo vsi prihranki zadostovali le za mesec in pol v Berlinu," pove in doda, da staršev, ki sta samozaposlena v kulturi, poleg tega pa ima še dva šolajoča se brata, ne želi obremenjevati s tem problemom. "Zdaj upam, da bom dobila vsaj državno štipendijo, saj glede na materialni status družine izpolnjujem pogoje. A mi kljub temu 280 evrov, kolikor znaša štipendija, to ne bo zadostovalo."

Omejen denar, omejene štipendije

In kaj odgovarjajo na ministrstvu za kulturo? Zapisali so, da imajo zaradi omejenih sredstev možnost razpisati le omejeno število štipendij, zato so se odločili za le en razpis. Letos so tako objavili razpis za štipendije za podiplomski študij v tujini. Enako so ravnali v letu 2018. Ob tem so pojasnili, da so štipendije večletne, saj jih štipendisti prejemajo do konca ene stopnje študija, kar je lahko tudi štiri leta. Lani so na razpisu za dodiplomski študij razdelili 22 štipendij v višini 651 evrov mesečno, letos pa skupno štipendirajo 86 študentov v tujini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta