Mlinarjeva odslej dvojna državljanka, Šarec že vložil predlog kandidature za kohezijsko ministrico

STA, Ž.V.
16.12.2019 11:25

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v državni zbor vložil predlog za imenovanje Angelike Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Koroška Slovenka Mlinarjeva je danes prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu, so potrdili v SAB. DZ bi lahko o kandidaturi odločal še ta teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mlinarjeva je torej odslej dvojna državljanka. Kot so že v petek sporočili iz SAB, ji je avstrijska vlada namreč tik pred zdajci dala zeleno luč za hkratno pridobitev slovenskega državljanstva. Do tega je sicer prišla s tako imenovano izredno naturalizacijo, saj je vlada minuli teden ugotovila, da obstaja interes Slovenije za njen sprejem v državljanstvo. Da je pridobitev slovenskega državljanstva pogoj za opravljanje ministrske funkcije, sta sicer presodila tako ministrstvo za javno upravo kot služba vlade za zakonodajo. Čeprav tega v zakonih ne piše, pa to izhaja iz ustave, ki govori o tem, da je oblast neposredno in z volitvami položena v roke državljanov. Zdaj ko je Mlinarjeva prisegla kot slovenska državljanka, torej ni bilo zadržkov za njeno kandidaturo in predsednik vlade Šarec jo je pričakovano že danes posredoval v državni zbor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta