Mobilni telefoni v šoli: "Če ga pa imajo že vsi, le jaz ne!"

Kdaj kupiti otroku mobilni telefon? Najbolje takrat, ko ga zna odgovorno uporabljati, pravijo strokovnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odmori v šoli so namenjeni gibanju in pripravam na naslednje ure, ne pa obremenjevanju možganov z aplikacijami in igricami.
Sašo Bizjak

Nakup prvega telefona je precej pomemben dogodek v otrokovem razvoju. Starši se za nakup odločajo običajno iz dveh razlogov. Prvi je pritisk otroka, ki si želi biti enak ali želi pred drugimi vrstniki stopiti na naslednjo stopničko do odraslosti.
Drugi razlog je zaznana potreba po komunikaciji, na primer dosegljivosti staršev, “če se slučajno kaj zgodi”, usklajevanje urnikov in podobni razlogi.
Prvi razlog je precej razumljiv, če pogledamo skozi otrokove oči. Vrstniki, ki imajo pametni telefon, ves čas “uživajo” v uporabi raznih aplikacij, igric, komunikacijskih orodij, vključeni so v družbena omrežja, poslušajo najnovejšo glasbo in gledajo izjemne video spote. Uporaba pametnih telefonov je v krogu, kjer se gibajo, trend. Pogosto se tisti, ki ga nimajo, počutijo izključene in manjvredne. Pri vseh teh super lastnostih težko razumejo racionalne odgovore staršev, da še ni čas, da so premajhni in podobno. Sploh, ker odrasli sami telefone uporabljajo v večini primerov preveč in nekontrolirano. V tem delu čaka starše precej dela in pogovorov z otrokom, vendar otrokovo nerazumevanje pasti in nepripravljenost na kompromise postavlja tudi pod vprašaj njegovo zrelost in zmožnost odgovorne uporabe.

Ves čas na razpolago otroku

Drug razlog se zdi bolj utemeljen, starši so se navadili, da so ves čas na razpolago otroku in imajo potrebo po nadzoru otroka. V veliko primerih je takšna uporaba upravičena, hkrati pa je treba opozoriti, da stalna dosegljivost staršev za razvoj otrok ni vedno dobra. Prikrajšamo jih lahko za izkušnje, ki so pomembne na poti k samostojnosti, ko se morajo znajti sami in se naučiti sprejemati odločitve. Če po šoli začne močno deževati, je postalo normalno, da otrok pokliče starše in ti pridejo z avtom ponj, tudi če je doma le kilometer stran. Če telefona ne bi imel, bi se verjetno dogovoril s sošolcem/-ko, da gresta skupaj pod dežnik, izdelal bi si pokrivalo iz vrečke ali preprosto stekel domov po dežju. Katera koli od slednjih možnosti bolje vpliva na razvoj.

Pasti mobilnih telefonov

Ob številnih pozitivnih lastnostih, dostopnosti do svetovnega spleta, neskončnem številu aplikacij in viru informacij je pomembno, da se starši in skrbniki zavedajo možnih negativnih vplivov in pasti, ki jih prinaša tehnologija: vpliv na odnose na relaciji med staršem in otrokom, omejevanje kreativnega razmišljanja, manj počitka in spanja, povečanje možnosti za zasvojenost s tehnologijo, sprememba značajskih lastnosti, odsotnost, depresija, zmanjšanje koncentracije, negativen vpliv na vid in telesno držo, povečana izpostavljenost zlorabam, zmanjšanje interesa za šolo in obveznosti, sevanje oddajnika telefona ...

Starši so zgled

Rezultati različnih študij in raziskav, ki poskušajo opredeliti natančno starost, ko bi otroci lahko začeli uporabljati ali si lastiti telefone, so zelo različni, kot je različen vsak otrok - in starši so tisti, ki morajo spremljati stopnjo zrelosti otroka in temu prilagajati dostop do tehnologij.
Pri tem je pomembno, da omejijo čas uporabe, saj otroci sami tega niso zmožni nadzirati. Prav tako morajo starši postaviti natančna pravila, ki določajo, kakšne vsebine so primerne, kako reagirati na neprimerne vsebine, kaj se sme pisati in kaj ne, kako je s spletnim nakupovanjem ... S takšnim načinom lahko preprečimo, da bi digitalne tehnologije na otroka vplivale škodljivo in nevarno. Starši so tisti, ki s svojim vedenjem dajejo otrokom zgled, hkrati pa so odgovorni za početje svojih otrok na napravah.
Ni se dovolj zanašati na oznake pri aplikacijah, da so primerne za 3+, 5+, 10+ in podobno. Večinoma te oznake niso podkrepljene z neodvisnim strokovnim mnenjem in raziskavo, temveč le nakazujejo, kateri ciljni skupini jih je proizvajalec namenil. Neizkušen uporabnik je tudi idealna tarča za razne zlorabe - tako tehnološke kot osebne. Ne nazadnje pa prodajalci telefonov niso najboljši naslov za vprašanje o tem, kdaj je primeren trenutek za prvi telefon.
”Veliko staršev zanima, kdaj je primeren čas za nakup prve naprave. V Centru Šteker zagovarjamo, da je primeren čas odvisen od otrokovega razumevanja namena uporabe naprav, ali je zmožen upoštevati meje in se drži pravil uporabe ter predvsem ali je dovolj zrel, da se lahko nadzira in odgovorno uporablja tehnologijo,” pove Andreja Domajnko. Na tem mestu so ponovno starši tisti, ki presodijo, ali njihov otrok upošteva pravila in meje uporabe naprav, hkrati pa tudi odgovorni, da jim predhodno privzgojijo te veščine in znanja. Če se otrok ne drži pravil in ne zna upoštevati meje uporabe naprav, ne more biti lastnik ali uporabnik naprave. Velikokrat starši niso niti sami vešči uporabe različnih digitalnih tehnologij, zato je pomembno, da se nenehno izobražujejo, se pozanimajo o novostih, hkrati pa ves čas vedo, kaj njihov otrok počne na napravah, se z njimi pogovarjajo, se poskušajo vživeti v njihov svet in jih razumeti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta