(INTERVJU) "Švedska Greta ni čudež, taki so tudi med našimi učenci, le poslušamo jih ne!"

Barbara Bradač Barbara Bradač
02.09.2019 06:32

Pred začetkom novega šolskega leta s Šilihovo in Kumerdejevo nagrajenko, dolgoletno učiteljico, o "kravžljanju" možganov in motivaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Polonca Legvart je zaposlena na Osnovni šoli bratov Polančičev od 1989. Več let je bila zunanja sodelavka Pedagoške fakultete v Mariboru in redno sodeluje z Zavodom RS za šolstvo. Udeležena je v slovenskih in mednarodnih raziskovalnih projektih, objavlja v domačem in tujem strokovnem tisku ter nastopa na konferencah. Kot soavtorica ali recenzentka sodeluje pri pripravi učnih gradiv. Pogosto pripravi javne predstavitve ustvarjalnosti svojih učencev (razstave, predstave, videoprodukcije, publikacije itd.) in te so prejele že več priznanj. Je Šilihova in Kumerdejeva nagrajenka.
Glede na svojo delovno dobo ste izkušena učiteljica in lahko primerjate stanje v osnovni šoli skozi daljše obdobje: kaj se je resnično spremenilo v naši šoli?
"V šoli sem se zaposlila pred tridesetimi leti po diplomi za razredno učiteljico in končanem študiju pedagogike. Izbrala sem delo elementarke, učiteljice začetnih razredov, ker je tukaj strokovno delo bolj avtonomno in odnos z učenci, starši in drugimi dejavniki šole bolj neposreden. S seboj sem prinesla tudi izkušnje z različnih področij ustvarjalnosti – iz gledališča, glasbe, literature -, ki jih lahko kot razredna učiteljica s pridom uporabljam. Kombinacija s študijem pedagogike mi je omogočila širši razgled v stroki in stalen stik s krogom, ki je največ in najbolj dolgoročno razmišljal o izboljšavah šole, sama pa sem nove ideje bolj ali manj sistematično vključevala v svojo učiteljsko prakso. Sploh se mi zdi ključno intenzivno slovensko in mednarodno povezovanje med učiteljicami, ki bi rade preverile nove pedagoške zamisli, kar sicer terja precej nepriznanega dodatnega dela in stroškov, vendar krepi našo profesionalnost."

"Možgani uživajo v učenju," pravi učiteljica Polonca Legvart.
Sašo Bizjak
"Ni strahu, da bi bili naši otroci v nekompetentnih rokah," o tem, da je naša šola dobra šola, pravi učiteljica.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta