Počitnic je konec, spet gremo v šolo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
01.09.2019 04:59

Za to, da je konec počitnic, je (posredno) kriva Marija Terezija, ki je uzakonila osnovno šolo. Letos bo v naših devetletkah 184.169 učencev, prvošolcev bo 21.874.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Kdor se zna učiti, zna dovolj. Ta rek pripisujejo ameriškemu pisatelju in zgodovinarju Henryju Brooksu Adamsu. Če k temu dodamo še grški pregovor, da se je najtežje naučiti tistega, kar bi bilo dobro vedeti, in opozorilo angleškega pisatelja Edwarda Morgana Forsterja, da nas pitanje z žlico nauči le tega, kakšne oblike je žlica, nam je jasno, da je o šoli lažje govoriti kot vedeti, o čem govorimo. Tudi o učiteljih kroži več zabavljivih rekov, na primer da to običajno postanejo tisti, ki ne znajo dovolj, ker če nečesa ne znaš razložiti šestletnemu otroku, tega tudi sam ne razumeš. Vendar učitelji danes veliko vlagajo, ogromno delajo. Enako kot otroci, še več kot pred leti.
Marija Terezija je leta 1774 odločila, da je šola postala pri nas obvezna za vse otroke; prej so za izobraževanje skrbeli duhovniki. Nekateri cesarici reformo še danes zamerijo, kajti v počitnicah je bolje biti doma, na morju, kjerkoli svoboden kot ptič na veji kot med šolskim letom pri pouku, kjer je treba delati. Tam, kjer je več več dela in obveznosti, je praviloma manj užitka. Tako ni čudno, če so jutra, ko zaželiš otroku lep dan, a slišiš odgovor, da bi ga pa potem morali pustiti doma in ne siliti v šolo. Vseeno se vsi strinjamo, da so v šoli tudi lepi trenutki, zaradi katerih bodo letos na prvi šolski dan jutri premnogi učenci rekli, da je hoditi tja fino. In tam so vrstniki, ki jih potrebujejo.

Vedno več je treba znati, vse manj otrok lahko temu sledi

O tem, ali odrasli vemo, kam vsak dan pošiljamo otroka, ni nihče povsem prepričan. Dušan Merc, ki je dolga leta delal kot ravnatelj, je o tem, kaj se dogaja v šolskih poslopjih, zmeraj govoril brez dlake na jeziku. "Imamo najbogatejši predmetnik v Evropi in najbrž na svetu. Naši otroci se vsega učijo v ogromnih količinah. Strokovni sveti, ministrstvo, bele knjige učencem nalagajo več in več. Skoraj desetina otrok potrebuje dodatno strokovno pomoč, petindvajset odstotkov otrok ima težave z učenjem. Ker je šola napačna in ne oni, otroci so pravi," je rekel in predvidel reakcijo. "Šli bodo delat novo belo knjigo o šolstvu, ki bo nova žalna knjiga, ker nikoli niso ugotavljali dejanskega stanja v šolstvu, ampak so šli v ideološko obliko."

Kip Marije Terezije v Celovcu
Janko Rath

Učence bi vseskozi usmerjali

V družbi obstajajo zmerom želje, da bi otroke oblikovali in da mora šola usmerjati otroke v eno ali drugo smer. So tudi različne predstave o tem, kaj je nujno in tudi kateri predmet je bistven. "Vendar je ob tem vedno nekaj špekulativnega in prihodnost lahko hitro postane drugačna, kakor so si načrtovalci zamislili. Bistveno je to, kar presega vsakršne modne muhe: razvoj človeka v svobodne, močne in vsestranske ljudi." Poleg tega lahko šola prispeva k temu, da otroci razvijejo tudi socialne veščine, prav tako lahko postane kulturno središče. To tradicijo naše šole imajo. Vez z okoljem ni samo kritiziranje tečnih staršev, ki prihajajo v šolo vsako leto bolj polni sebe.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta