Na Kolodvorski težave z gledanostjo: Soočenje na Pop TV si je pogledalo več kot 240 tisoč gledalcev, na TV Slovenija pa ...

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
05.04.2022 12:11

Javno televizijo po gledanosti volilnih soočenj prehiteva celo Planet TV.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo veliko soočenje na TV Slovenija
Adrian Pregelj/RTVS

Slabe programske in uredniške odločitve na Televiziji Slovenija se že kažejo v gledanosti. Potem ko je vodstvo javnega servisa sprva želelo predvolilna soočanja pripravljati na drugem programu, so se na koncu – najverjetneje tudi zaradi pritiska strokovne javnosti – vendarle odločili, da se bodo predstavniki političnih strank vseeno soočali na prvem programu, kot je bila tudi praksa v preteklosti. A format, kakršnega so si zamislili na Kolodvorski, več kot očitno ne pritegne gledalcev, ki sicer že dalj časa težko spremljajo program javne televizije, saj se spored pogosto spreminja, oddaje se premikajo in umikajo s programa, nekatere so se preselile na slabše gledan drugi spored ...

"Nacionalka se je glede predvolilnih soočenj diskreditirala že v izhodišču, saj je soočanja neparlamentarnih strank postavila v popoldanske ure, ko so pred ekrani le upokojenci in gospodinje, ki imajo TV-škatlo prižgano iz dolgočasja in naveličanosti," programske odločitve na Kolodvorski komentira Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije. Ob tem ne gre pozabiti, da je vodstvo javnega zavoda mimo mnenja lastne pravne službe določilo, da stranka Aleksandre Pivec spada v parlamentarno druščino, Gibanje Svoboda, ki ga vodi Robert Golob, pa med neparlamentarce. V desetih oddajah se bodo sicer na javni televiziji soočili predstavniki parlamentarnih strank, v štirih pa predstavniki neparlamentarnih. "Cilj pogovorov s predstavniki političnih strank bo poglobljena in celovita razprava o njihovih stališčih in programih, zato bo število sodelujočih v posameznih soočenjih manjše (4 ali 5), da bodo imeli povabljeni dovolj časa za odgovore, gledalci pa bodo dobili vsebinske odgovore," so pred začetkom volilne kampanje sporočili s Kolodvorske.

Soočenje na televiziji Pop TV
Aljoša Kravanja/poptv

In kako so takšno programsko in uredniško odločitev sprejeli gledalci? V ponedeljek, 28. marca, ko sta imeli soočenji v istem terminu na svojih programih tako Televizija Slovenija kot Pop TV, si je debato na javni televiziji po uradnih podatkih pogledalo dobrih 70 tisoč gledalcev, na največji komercialni televiziji pri nas pa skoraj 250.000 gledalcev. Več ljudi si je ogledalo samo še informativno oddajo 24 ur, ki je že dolgo najbolje gledana televizijska vsebina v Sloveniji. Ob tem je zanimivo, da so bile od soočenja na javni televiziji na ta dan bolje gledane oddaje, kot so kviz Vem!, šov Poroka na prvi pogled in Milijonar. Pa še ena primerjava: soočenje, ki so ga na Planet TV pripravili 23. marca, si je na primer ogledalo okoli 85 tisoč gledalcev, teden dni kasneje, 30. marca, pa skoraj 90 tisoč, torej obakrat več kot na Televiziji Slovenija.

Poglejmo za konec še sinočnje podatke o gledanosti. Soočenje na Pop TV si je pogledalo več kot 240 tisoč gledalcev, medtem ko je politična razprava z naslovom Slovenija zdaj na prvem programu javne televizije pritegnila zgolj slabih 85 tisoč gledalcev.

Robert Golob, Marjan Šarec in Alenka Bratušek
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta