Na mariborski urgenci trije zdravniki okuženi s covidom-19, za osem zaposlenih odredili samoizolacijo

Andreja Kutin Lednik
29.06.2020 18:30

V urgentnem centru v Mariboru okuženi zdravniki zdravstvenega doma, sedaj testirajo zaposlene in iščejo kontakte. Kje so se zaposleni okužili, še ni znano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V mariborskem urgentnem centru so s covidom-19 okuženi trije zdravniki. Čeprav so zaposleni v službi nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma, so delali v obeh delih urgence, torej tako v prostorih prehospitalne enote Zdravstvenega doma Adolfa Drolca kot v UKC Maribor, ki so ločeni le s črto, je za Večer potrdil Vojko Flis, direktor UKC Maribor. Eden od zdravnikov je v času inkubacijske dobe zagotovo delal na urgenci, situacija pa je zapletena, saj gre za osebje dveh ustanov, ki dela v istih prostorih, kar je "slovenska anomalija", pravi Flis. To otežuje iskanje stikov. Kje so se zdravniki okužili, še ni znano, so pa danes v obeh ustanovah ter s pomočjo epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje pričeli obširno zbirati kontakte okuženih in testirati zaposlene, ki so bili v stiku z okuženimi, iščejo pa tudi izvor okužbe.

Reorganizacija urgentnega centra

"Urgentni center deluje normalno, ljudje potrebujejo oskrbo, bo pa potrebna temeljita reorganizacija," pravi Flis. Gre za že tako kadrovsko podhranjen oddelek, zato bo reorganizacija tega dela bolnišnice velik izziv. A s tem imajo v UKC Maribor že izkušnje, saj so bile prav v UKC Maribor prve okužbe med zdravstvenimi delavci, a so v vseh primerih širjenje okužb uspešno omejili. V drugi največji bolnišnici v državi sicer niso opustili nobenega ukrepa, sprejetega ob prvem valu epidemije, zaposlenim tudi odsvetujejo dopustovanje, predvsem v državah z rdečega seznama, a odkar je vlada razglasila konec epidemije, orodja za prepoved nimajo, pravi direktor UKC Flis. Posebna skupina se v UKC Maribor sestane jutri zjutraj, takrat bo več znanega tudi o stikih okuženih in izvoru okužbe, najverjetneje pa gre za vnos iz tujine.

Andrej Petelinšek

Testirali 31 zaposlenih

Aleksander Jus, pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so zaposleni vsi trije zdravniki nujne medicinske pomoči, pove, da so že danes testirali 31 zaposlenih, do večera je bilo 29 rezultatov negativnih, rezultata dveh testov pa še nista bila znana, saj so zaposlene testirali popoldan. "Za osem zaposlenih iz ožje ekipe okuženih smo preventivno odredili samoizolacijo, čeprav so njihovi testi negativni. A jih bomo testirali znova," pove Jus. Več podrobnosti, tudi o tem, s koliko bolniki so bili v stiku zdravniki, bo znanih jutri, ko bodo opravili analizo okužb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta