Na ZPS potrošnikom svetujejo, da ne lovijo le akcijskih cen. To je razlog ...

STA, A.L.
13.04.2023 10:14

V primerjavi z lanskim avgustom se je prihranek povečal za 100 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

ZPS je v novi analizi cen dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta ob upoštevanju testov njihove kakovosti ugotovila, da lahko štiričlanska družina z informirano izbiro prihrani več kot 1500 evrov na leto. V primerjavi z lanskim avgustom se je prihranek povečal za 100 evrov, so navedli.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so popis izvedli februarja. V njem so znova primerjali cene navedenih izdelkov na podlagi prehranskih testov živil, ki so jih izvedli med februarjem 2020 in februarjem 2022. Pri tem so v izračun prihrankov zajeli izdelke, ki so na testu dosegli najmanj kakovostni razred dobro, to je najmanj 60 točk od 100.

Potrošnika včasih akcijske cene zapeljejo

Rezultati za posamezno živilo so dostopni na njihovi prenovljeni spletni strani. Z njimi v ZPS ponazarjajo, kako se lahko z nakupom najcenejših izdelkov prihrani, ne da se pri tem odpove kakovosti, so navedli.

Ob tem potrošnikom svetujejo, da ne lovijo le akcijskih cen, saj s tem zapravijo več denarja za prevoz, pa tudi časa. "Če je trgovina s ponudbo najcenejšega kakovostnega izdelka s testa preveč oddaljena ali v njej sicer ne kupujete, lahko v testu poiščete drug cenovno ugoden kakovosten izdelek, ki vam je lažje dostopen," so poudarili.

Potrošnika včasih akcijske cene zapeljejo, da kupi tudi tisto, česar ne potrebuje, ali pa kupi več, kot je treba. "S tem ne le zapravimo denar, ki bi ga lahko z bolj preudarnim nakupovanjem privarčevali, temveč proizvedemo tudi več odpadne hrane," so še posvarili.

Opozorili so še na prakse nekaterih proizvajalcev, ki so prikrito dvignili cene izdelkom tako, da so zmanjšali njihovo količino, ali pa so spremenili sestavo izdelkov in s tem zmanjšali njihovo kakovost. "Če to opazite, poiščite alternativo. S tem, ko ne kupite takšnega izdelka, proizvajalcem sporočate, da se z neprijaznimi praksami do potrošnika ne strinjate in jih ne podpirate," so sklenili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta