Naj se vaš račun za elektriko poviša za manj kot 1 evro na mesec

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
15.10.2021 16:12
Zneske na računu za elektriko in zemeljski plin lahko člani Petrol kluba znižajo z unovčevanjem Zlatih točk, ki jih dobijo pri vsakem nakupu na Petrolu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Redna cena elektrike za gospodinjstva bo z decembrom višja za nekaj manj kot 30 %. To pa ne pomeni, da bo za toliko višji tudi znesek, ki ga plačujete vsak mesec. Nasprotno: končni račun se bo povišal bistveno manj, saj se draži samo ena postavka na vaši položnici, to je dejanska cena energije. Končni račun za povprečnega gospodinjskega porabnika elektrike (ta po podatkih Agencije za energijo porabi okoli 4.100 kWh energije na leto) bo torej višji za okoli 7 € na mesec ali nekaj več kot 10 %.

Arhiv Naročnika

Ker v Petrolu cenijo vse, ki se za svoje vsakdanje opravke ustavijo pri njih, jim omogočajo, da svoj račun za elektriko in plin znižajo s svojimi nakupi. Člani Petrol kluba za vsak evro nakupa na Petrolu prejmejo Zlate točke, pa najsi natočijo gorivo, kupijo sendvič, pnevmatike, tekočino za vetrobransko steklo ali karkoli drugega. Zlate točke prejmejo tudi za vsako položnico Petrol Elektrike in Zemeljskega plina.

Popust v zameno za Zlate točke pri Petrolu ponujajo tudi letos, kar bo bistveno znižalo učinek povišanja cen na trgu za njihove stranke. S popustom na Zlate točke je lahko redna cena energenta letos in v naslednjem letu nižja tudi do 20 %. Za povprečnega uporabnika elektrike bo lahko to pomenilo tudi manj kot 1 € na mesec več!

Več o tem, kako lahko unovčite Zlate točke ali jih zamenjate za popuste, najdete tukaj.

Cena energije je le del končnega zneska

Višanje cen se seveda pozna tudi na položnicah gospodinjskih odjemalcev. Pri Petrolu svojim strankam zagotavljajo kakovostno, zanesljivo in ugodno oskrbo z elektriko in zemeljskim plinom, obenem pa tudi konkurenčne cene za naslednje leto. Zaradi razmer na trgu bodo sicer s 1. decembrom 2021 prisiljeni povišati cene energentov, (link na cenik) vendar bo za gospodinjske in male poslovne odjemalce zvišanje relativno nižje v primerjavi z dejanskim povišanjem cen na veleprodajnih trgih. Skupni znesek na položnici je namreč sestavljen iz več postavk, med katerimi dejanska cena porabljene energije pomeni le približno polovico končnega zneska. Preostale postavke so omrežnina, prispevki, ki jih določa država, in drugo.

Kje je vzrok za globalno zviševanje cen?

Shutterstock

V zadnjem času slišimo vedno več opozoril, da se cene energentov v Evropi in po svetu močno zvišujejo in da bo to udarilo po žepu tudi povprečnega državljana. Razlogov, ki so pripeljali do trenutne situacije, je več. Minula razmeroma mrzla in dolga zima je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek uporabe cepiv proti covidu-19 je znova zagnal gospodarsko dejavnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa – tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje – ni mogla slediti. Cena emisijskih kuponov, dovoljenj za izpust ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa narašča. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.