Najstarejši vzorec je bil letnik 1970. Ptujski Salon sauvignon letos drugačen, a uspešen

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
28.06.2020 10:45

Koronavirusna kriza narekovala selitev tradicionalne vinske prireditve, ki so jo letos pripravili šesto leto zapored in seveda razglasili tudi najboljše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ogromnem dvorišču so se obiskovalci kar nekako porazgubili.
Salon Sauvignon 2020 Foto: Darinko Kores Jacks

Saloni sortnih vin imajo pri nas kar dolgo tradicijo. Bolj ali manj neprekinjeno in z običajnimi nihanji, a vendar. Eden mlajših, a že vse od začetka najbolj ambicioznih je ptujski Salon sauvignon, ki ga je podjetje Ars Poetoviensis, vodi ga nekdanji Večerov novinar Slavko Podbrežnik Dobnik, minulo soboto pripravilo šesto leto zapored.

Priljubljena in raznolika sorta

Že mogoče, da je Nova Zelandija tako rekoč sinonim za izredno priljubljeno belo vinsko sorto. A sauvignon blanc uspeva po vsem svetu in tudi v Sloveniji se lahko pohvalimo z legami, ki sodijo v sam svetovni vrh. Nekaj najboljših je prav na Štajerskem - v okolici Ptuja, predvsem v Halozah, a izredne potenciale imajo tudi Slovenske gorice pa obronki Pohorja. Torej ne preseneča, da so se v našem najstarejšem mestu pred petimi leti odločili posvetiti svoj vinski salon prav tej sorti.

Gostinci vsako leto poskrbijo za prigrizke (tudi vegetarijanske in veganske), ki se posebno dobro podajo k sauvignonu.
Salon Sauvignon 2020 Foto: Darinko Kores Jacks
Vinske kraljice so redne gostje tovrstnih prireditev.
Salon Sauvignon 2020 Foto: Darinko Kores Jacks

(Pre)več prostora

Sprva se je zdelo, da se je 52 stojnic in nekaj obiskovalcev pod tistimi ogromnimi arkadami kar nekako porazgubilo. V poznejših popoldanskih urah je obisk prireditve vendarle krepko narastel, a vendarle ne tako kot prejšnja leta. Kljub vsemu so organizatorji - vsaj glede na okoliščine - lahko zadovoljni. O zadovoljstvu obiskovalcev, ki so lahko v miru in brez pretirane gneče degustirali nepregledno število zelo raznolikih vzorcev, pa tako ali tako ni moglo biti dvoma.

Sploh ni res, da sauvignon ni primeren za dolgo staranje. Letnik 1970 iz Ptujske kleti je izvrsten.
Salon Sauvignon 2020 Foto: Darinko Kores Jacks
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta