Naložba in zavarovanje? Problem so stroški

Urban Červek Urban Červek
30.12.2019 06:04

Naložbena življenjska zavarovanja so, kot pove njihovo ime, kombinacija dvojega: zavarovanja za primer smrti in varčevanja v obliki naložb. Zavarovalnice poudarjajo njihove (davčne) prednosti, finančni strokovnjaki pa jih v glavnem odsvetujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velika večina naložbenih zavarovanj je obremenjena z visokimi stroški, zato največkrat niso dobra izbira.
Profimedia

Varčevanje je osnova za doseganje finančnih ciljev. Katera oblika varčevanja je najprimernejša, je odvisno od ciljev, časa in količine denarja, ki ga imamo na voljo, ter našega odnosa do tveganja. Toda pomembni so tudi stroški, ki so pri različnih vrstah varčevanja različni. In velika večina naložbenih zavarovanj je obremenjena z visokimi stroški, zato največkrat niso dobra izbira. Obstajajo izjeme, a praviloma imamo danes na voljo bolj primerne produkte za varčevanje, zato naložbena zavarovanja v ekipi Vezovišek & Partnerji odsvetujemo," pravi Mitja Vezovišek iz omenjenega svetovalnega podjetja s področja upravljanja osebnih financ.

V paketu vedno dobimo vsega po malem, pogosto tudi tisto, česar ne želimo ali ne potrebujemo.
Gajus

Ugodnejši davčni vidik

Zavarovalnice, ki ponujajo naložbena življenjska zavarovanja, kot razlog za njihov "nakup" navajajo predvsem davčni vidik. Ker je takšno varčevanje formalno oblika zavarovanja, je izplačilo po desetih letih oproščeno plačila davka na dobiček, medtem ko je pri varčevanju v vzajemnih skladih ali neposredno z nakupom delnic treba plačati davek, vse dokler ne mine dvajset let od nakupa. Odmerna stopnja se na vsakih pet let znižuje in pri dvajsetih letih doseže nič.

Sklenitev naložbene police svetujejo tistim strankam, ki želijo mesečno varčevati dolgoročno in želijo dosegati potencialno višje donose v tujih, svetovno priznanih družbah za upravljanje skladov.
Profimedia

Odlična provizija prodajalcev teh zavarovanj

Mitja Vezovišek priljubljenost naložbenih zavarovanj pojasnjuje s tremi razlogi. "Prvi je paketna ponudba, drugi oprostitev plačila davkov, tretji, najpomembnejši, pa odlična provizija za tistega, ki jih prodaja. V paketu vedno dobimo vsega po malem, pogosto tudi tisto, česar ne želimo ali ne potrebujemo, toda ker gre za paket, tega ne moremo spremeniti. Poleg tega s paketom dobimo občutek lažne varnosti in preprostosti, kar je pri izbiri finančnih produktov še toliko nevarnejše. Davki so pomembni in jih moramo prav tako šteti med stroške. Prav zaradi tega spretni prodajalci naložbenih zavarovanj izkoriščajo luknjo v zakonu: dobiček od naložbenega zavarovanja, če je polica sklenjena za najmanj deset let in sredstev ne izplačamo predčasno, ni obdavčen," pravi Vezovišek. A po njegovem je težava v tem, da "so stroški pri večini naložbenih zavarovanj tako visoki, da je izplačil z dobičkom bore malo. Višji ko so stroški, višje je plačilo za tistega, ki nam je zavarovanje prodal."

Zavarovalnice, ki ponujajo naložbena življenjska zavarovanja kot razlog za njihov "nakup" navajajo predvsem davčni vidik.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta