Napeto v Desusu: Ljubljanska nezaupnica Aleksandri Pivec. Kaj sledi?

Ljubljanski pokrajinski odbor Desusa, ki združuje 27 odborov, svet stranke kot najvišji organ med kongresoma seznanil, da predsednici stranke Aleksandri Pivec izreka nezaupnico. Očitajo ji neodzivnost, neusklajeno kadrovanje, neaktivnost, nekomuniciranje s članstvom, delovanje v nasprotju s programom in poslanstvom Desusa, "ko gre za nespoštovanje vrednot NOB,napade in žalitve policije, tožilstva, sodišč;izločitev in nesodelovanje praporščakov v protokolu ob državni proslavi." Podpresednica Jelka Kolmanič: Predsednica ima v stranki večinsko podporo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo, ko je Aleksandra Pivec z Desusovega vrha odnesla Karla Erjavca. 
Robert Balen

Ljubljanski pokrajinski odbor Desusa je v ponedeljek zvečer dolgo in polemično razpravljal o razmerah v stranki in Janševi koaliciji. Po več urah so člani odbora, ki ga vodi Breda Jesenko, s 16 glasovi (dva sta bila proti) sprejeli sklep, s katerim so seznanili svet stranke, da so Aleksandri Pivec izglasovali nezaupnico. Zakaj? Očitajo ji neodzivnost, neusklajeno kadrovanje, neaktivnost, nekomuniciranje s članstvom, delovanje v nasprotju s programom in poslanstvom Desusa, "ko gre za nespoštovanje vrednot NOB, napade in žalitve policije, tožilstva, sodišč, izločitev in nesodelovanje praporščakov v protokolu ob državni proslavi." Na seji je bilo napeto, nekateri člani naj bi jo iz nasprotovanja celo predčasno zapustili, pomembno vlogo pa naj bi bil odigral Zlatko Ficko, ki so ga maja odstavili z mesta direktorja podjetja Slovenski državni gozdovi. Vseeno gre za pomemben udarec Pivčevi, saj prihaja od najmočnejšega pokrajinskega odbora v stranki, ki združuje 27 občinskih odborov.
Kmetijska ministrica je na sejo prišla skupaj s podpredsedniki in novim (začasnim) generalnim sekretarjem, ki ga je nastavila namesto nekdaj tesne sodelavke Nine Stankovič. Predstavila je svoj pogled na dogajanje in branila svoje delovanje, a očitno odbornikov ni prepričala. V kratkem naj bi se sestalo še več pokrajinskih odborov, in to še pred julijskim svetom stranke, ki ga vodi minister za zdravje Tomaž Gantar. Po statutu stranke lahko svet Desusa predsedniku izglasuje nezaupnico in v tem primeru mandat za vodenje stranke podeli ali podpredsedniku ali predsedniku sveta. Ta bi moral v vsakem primeru sklicati izredni kongres, ki odloča o predsedniku. 

"Sveta stranke verjetno ne bo"

Uroš Prikl - njegovo imenovanje za državnega sekretarja pri Tomažu Gantarju je Janez Janša blokiral - in Jelka Kolmanič.
Andrej Petelinšek

Dejstvo: Vse več nezadovoljstva

Nezadovoljstvo v Desusu nad delovanjem in potezami Janševe vlade, posebej premiera in njegove SDS, ni od včeraj, ampak se je v zadnjem času še okrepilo, sploh po izključitvi praporščakov z državne proslave ob dnevu državnosti, političnih pritiskih na policijo in tožilstvo in ob sklenitvi partnerstva Janševe vlade z Jelinčičevo SNS, o čemer ni razpravljal noben organ stranke. Za veliko takšnih stvari v Desusu, tako naši viri, izvedo iz medijev, ko so že izvršeno dejstvo. Nemalo je bilo tudi ogorčenja ob odzivu vrha stranke na pojav neonacistov med provladnimi rumenimi jopiči, ki so se na ljubljanskih ulicah pojavili sicer med protivladnimi protesti. "Povezovanje določenih skupin z neonacisti so zgolj domneve, ki po naših informacijah niso osnovane na nobenih dokazih," so v odzivu zapisali v vrhu Desusa. Kritike je izzvalo tudi odpiranje nekaterih ideoloških tem, za katere je Pivčeva sicer trdila, da jih ne bo, zato so nanjo začeli leteti očitki, da je v koaliciji premedla in da stranko spreminja v satelit SDS.
Večkrat so viri v Desusu omenili tudi forsiranje njenega tesnega sodelavca Andreja Prebila na najrazličnejše funkcije.

Aleksandra Pivec 
Robert Balen

Deljenje funkcij?

"Kar se tiče ideoloških tem, smo vsakokrat reagirali na to, se s tem nismo strinjali, smo tudi imeli pripombe, naša predsednica se je velikokrat oglašala in dajala izjave okoli tega, žal pa ugotavljam, da je mediji niso povzeli v celoti," odgovarja Kolmaničeva, ki dodaja, da je bilo to njihovim članom večkrat povedano. Glede sodelovanja z Zmagom Jelinčičem pa: "To ni stvar stranke, ampak vlade. To je operativni akt, ki ga ne sprejemajo organi stranke, to je treba ločiti." Pivčeva naj bi nekatere vplivne člane "pomirjala" s funkcijami, naši sogovorniki omenijo predvsem, da je predsednik podravskega odbora Srečko Felix Krope postal član sveta UKC Maribor, druge največje bolnišnice v državi, predsednika koroškega odbora Peter Pungartnik pa nadzornik podjetja 2TDK. V stranko se selijo tudi nekateri (bivši) kadri SLS. Tako naj bi generalni sekretariat stranke prevzel Tibor Vöröš, ki je marca izstopil iz SLS. Njegova soproga Jasmina Opec Vöröš je svetovalka v kabinetu Pivčeve na ministrstvu za kmetijstvo. 

Hainz piše pismo

Primož Hainz
Robert Balen

Vrnitev Erjavca?

Karl Erjavec
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta