Naročili več odmerkov cepiva proti gripi kot lani. Zakaj utegne letošnja sezona virusnih okužb biti drugačna?

06.10.2021 11:52
Zaradi velikega zanimanja je odmerkov lani celo zmanjkalo, zato so letos skupno naročili 360.000 odmerkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V letih pred covidom je obvezno zdravstveno zavarovanje cepljenje proti gripi krilo le kroničnim bolnikom, vsem starejšim od 65 let, nosečnicam in osebam z izrazito povečano telesno težo, pa tudi otrokom, starim od pol leta do 23 mesecev. Lani pa je bilo cepljenje prvič brezplačno za vse in enako bo veljalo tudi letos. Ta pravila so opredelili za cepljenje v sezoni 2020/2021, in ker uredba velja še do konca letošnjega leta, bo cepljenje brezplačno tudi letos. 

Lani so zdravniki še bolj kot sicer pozvali k cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, za katero vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem. "Opozarjalo se je tudi na zelo hud potek bolezni v primerih, ko so ljudje hkrati zboleli za covidom in gripo. Tudi zato se je več ljudi odločilo za cepljenje," je povedal pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus. V lanski sezoni se je v ZD Maribor cepilo 10.597 občanov, za cepljenje v tej sezoni pa so za zdaj naročili 5000 odmerkov. A kot pravi Jus, jih lahko vedno naročijo še dodatno.  

Letos s cepljenjem še niso začeli, čakajo namreč na podrobna navodila NIJZ. Predvidoma bodo začeli še v oktobru, tako kot vsako leto. "Tudi letos si želimo velikega interesa. Morda bo takšen kot lani," še pravi Jus. Lani so sprva naročili 270.000 odmerkov, dodatno so jih prejeli še 20.000. Zaradi velikega zanimanja je odmerkov celo zmanjkalo, zato so letos skupno naročili 360.000 odmerkov. 

Lanska sezona gripe je bila bistveno drugačna kot sicer. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo. Vzrok za to je, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili in upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo. 

Letošnja sezona virusnih okužb utegne biti drugačna, predvsem med otroki že nekaj časa, bistveno prej kot običajno, krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ponekod v Evropi pa se že pojavlja gripa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta