Natova vaja Trojni stik: Demonstracija moči ali šibkih točk?

Aleš Kocjan
28.10.2018 12:59

Medtem ko na norveškem severu 50 tisoč vojakov iz 31 različnih držav skuša prikazati usklajeno bojno delovanje, največja vojaška vaja po hladni vojni razgalja tudi vse zgodovinske, kulturne, jezikovne in tehnične omejitve "najmočnejšega vojaškega zavezništva na svetu"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska vojska na terenu na severu Norveške.
Damjan Vodenik

Največja zavezniška vojaška vaja Trident Juncture ali Trojni stik, ki poteka te dni na hladnem severu Norveške, se bliža svojemu vrhuncu, saj se bo v sredo na ogromnem območju severna te skandinavske države, z morja, kopnega in zraka (od tod ime Trojni stik) začela "ofenziva" ameriškega marinskega korpusa, ki bo ob pomoči drugih brigad, med drugim tudi norveških oboroženih sil, "osvobajal" "okupirano" državo. Na drugi strani jo bodo štiri brigade, med njimi italijanska, znotraj katere deluje tudi slovenska četa, branile. Vaja, v kateri sodeluje 31 držav - poleg vseh 29 zaveznic iz Nata še norveški sosedi Švedska in Finska, naj bi po besedah italijanskega brigadirja Angela Michela Ristucija, ki je nadrejen tudi slovenskim pripadnikom, demonstrirala "zmogljivosti, ki jih je zveza Nato sposobna angažirati, kohezijo zavezništva in zmožnost odvračanje kakršnega koli sovražnika".

Brigadir Angelo Michele Ristucio: "Delovati skupaj s 14 državami je izjemen profesionalni in človeški izziv."
Damjan Vodenik

Oficirji za zveze: kurirčki v Natu

Poleg verjetno najbolj očitnih izzivov - to sta polarni mraz in oster veter, ki povrzočata težave ne le vojakom, vajenim mediteranskega podnebja, ampak tudi opremi - je verjetno največja težava 50.000 udeležencev vaje skladnost njihovega delovanja in komunikacija. Zavezniki 31 različnih vojska govorijo različne jezike. Zlasti pri Špancih in Italijanih, ki so oboji nadrejeni Slovencem, smo z izjemo pri nosilcih višjih činov opazili pomankljivo znanje angleščine. "Vsi uporabljamo angleški vojaški žargon," pove poveljnik španskega bataljona, podpolkovnik Gabriel Sanchez Villalunga. "Seveda se ne pogovarjamo le s strokovnim izrazoslovjem, saj moramo kdaj zaviti tudi skupaj na pijačo, da se podružimo," se malce pošali in doda: "Četudi obstajajo različne tradicije v naših vojskah, uporabljamo iste procedure, ki temeljijo na Natovih standardih."

Poleg mraza in ostrega vetra je verjetno največji izziv za 50.000 udeležencev vaje Trojni stik skladnost njihovega delovanja.
Damjan Vodenik
Podpolkovnik Uroš Trinko, poveljnik slovenskega kontingenta na Norveškem: "Težave v komuniciranju bodo ostale. V največji možni meri jih bomo skušali rešit v okviru te vaje."
Damjan Vodenik

Ruska množičnost proti Natovi "interoperabilnosti"

Čeprav vsi molčijo, je jasno, komu zahodno zavezništvo kaže svoje mišice - Rusom in njihovim zaveznikom, ki so pred mesecem dni tudi sami razkazovali svojo moč na še obsežnejši vaji Vzhod 2018. Kot je za največjo nacijo na svetu bilo značilno že v drugi svetovni vojni, so moč demonstrirali predvsem z množičnostjo, saj je v vaji Vzhod 2018 sodelovalo impozantnih 300 tisoč vojakov. Na drugi strani je cilj Nata z vajo Trojni stik demonstrirati, kot pravi italijanski brigadir Ristucio, zmogljivosti, ki jih je Nato sposoben "angažirati in usklajeno uporabiti".

Dodatek za povečan obseg dela naj bi poslej prejemali le vojaki v odzivnih silah.
Damjan Vodenik
Poleg mraza in ostrega vetra je verjetno največji izziv za 50.000 udeležencev vaje Trojni stik skladnost njihovega delovanja.
Damjan Vodenik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta