Nekdanja komisarka o Janševem pismu vrhu EU: Ustvarja konflikt. Odvrača pozornost od katastrofalne pandemične slike

Boris Jaušovec
19.11.2020 19:57
Violeta Bulc, nekdanja ministrica in slovenska članica Evropske komisije, ki je pokrivala področje prometa, kritično o premierovem pisanju evropskim voditeljem o vladavini prava: "Če ni po njegovo, je to zarota. Kot kaže, je bilo njegovo šolanje v Kumrovcu uspešnejše od pričakovanega"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Violeta Bulc
Robert Balen

Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka, se je posebej za Večer odzvala na pismo premiera Janeza Janše vrhu EU pred današnjim zasedanjem, na katerem voditelji članic EU nadaljujejo razpravo, tokrat virtualno, o usklajevanju boja proti pandemiji novega koronavirusa. Razpravljajo tudi o svežnju za spoprijem Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije, potem ko sta Madžarska in Poljska v začetku tedna blokirali bistvena dela tega svežnja. Blokado je v pismu, ki so ga koalicijski partnerji označili za "stališče Janše, ne vlade", utemeljeval tudi slovenski premier.  

"Premier skuša s šokantnimi izjavami očitno okupirati medijski prostor, da bi odvrnil pozornost od katastrofalne pandemične slike v Sloveniji in od vseh paralelnih ukrepov, ki jih vlada sprejema in ki ožijo slovenski demokratični prostor. Tako trdi, da so mu bile volitve v Sloveniji leta 2014 ukradene, kar je zelo težka obsodba. Nanjo, če sploh, naj se odzovejo v prvi vrsti pooblaščeni zaščitniki demokratičnih procesov. A bolj pomembno vprašanje je, komu tovrstne obtožbe v resnici koristijo?" razmišlja Violeta Bulc, tudi nekdanja ministrica in vidna članica SMC. Na bruseljski položaj je bila imenovana v času Cerarjeve vlade. V zadnjem intervjuju, ki ga je dela Večeru, na vprašanje, ali je še članica stranke, ki je iz Šarčeve vlade pod Zdravkom Počivalškom prestopila v Janšev tabor, ni eksplicitno odgovorila. {api_embed_photo_R30}606920{/api_embed_photo_R30}

Dalje: "Janša v pismu celo očita Evropski uniji, da nobena njena institucija ni dala prav nobenega sporočila o tem, da je bil politični zapornik. Še več, trdi, da so bili tisti, ki so mu ukradli volitve, v EU nagrajeni z visokimi funkcijami. Je morda imel v mislih lastno družino? Janši je zelo pri srcu vloga žrtve na vsakem koraku. Če ni po njegovo, je to zarota. Kot kaže, je bilo njegovo šolanje v Kumrovcu uspešnejše od pričakovanega. Ali pa so te izjave izraz nemoči v nastali situaciji in poskuša ustvariti novo konfliktno polje, na katerem bi lahko ponovno deloval totalitarno?" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta