Nekdanja novinarka in urednica TV Slovenija kršila novinarski kodeks

STA, M.R.
11.05.2023 15:17

Novinarsko častno razsodišče je razsodilo, da je nekdanja novinarka in urednica Televizije Slovenija Vesna Deržek Sovinek kršila novinarski kodeks.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

To je storila s tem, ko je v oddaji Utrip, predvajani junija lani, zamolčala informacije, ključne za razumevanje objavljene vsebine, so danes sporočili iz Društva novinarjev Slovenije (DNS).

Novinarka Vesna Deržek Sovinek. 
Tit Košir

Pritožbo zaradi oddaje Utrip, predvajane 25. junija lani, je na novinarsko razsodišče vložil Sindikat novinarjev Slovenije. V sindikatu so opozorili, da je avtorica Utripa, zdaj že nekdanja novinarka in urednica Televizije Slovenija (TVS) Vesna Deržek Sovinek, del omenjene oddaje posvetila razmeram na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), predvsem delovnim pogojem v informativnemu programu TVS in novinarski stavki, ob tem pa izrecno komentirala zaostritev stavke 20. junija 2022. Pri tem naj bi po mnenju pritožnika v oddaji zamolčala ključne informacije, potvarjala vsebino ter poročala, kljub konfliktu interesa, s tem pa kršila več členov novinarskega kodeksa.

Sindikat je Deržek Sovinek med drugim očital, da je s kombinacijo informacij, njenih interpretacij in montažo izjav vpletenih zameglila dogajanje o stavki na RTVS 20. junija in otežila celovitost ter jasnost novinarskega sporočila. Očital pa ji je tudi, da je bila v špici Utripa podpisana le kot komentatorka Utripa, in ne, da je razmere glede stavke komentirala kot oseba, ki je kot urednica uredništva dnevno informativnih oddaj TVS uredniško pristojna za program, o katerem je govorila v programu.

Novinarsko častno razsodišče je deloma pritrdilo očitkom sindikata. Odločilo je, da je Deržek Sovinek zamolčala informacije, ključne za razumevanje dogajanja ob novinarski stavki na RTVS, in s tem kršila četrti člen novinarskega kodeksa. Glede očitanega konflikta interesov je odločilo, da kodeksa ni kršila.

Kršitve desetega člena kodeksa, ki med drugim določa, da montaža, napovedi, naslovi in podnapisi ne smejo potvarjati vsebine, pa razsodišče ni obravnavalo, ker pritožba sindikata po mnenju razsodišča ne pojasnjuje dovolj natančno, na kakšen način naj bi montaža vplivala na nejasnost podanih informacij, so še sporočili iz DNS.

Vesna Deržek Sovinek je očitke o kršitvi novinarskega kodeksa zavrnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta