Nepremičninske agencije jezijo dvojna merila: "Zakaj pedikerji lahko delajo, mi pa ne?"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
09.11.2020 02:00

Nakup ali prodaja stanovanja sta za mnoge vsaj tako pomembna kot odstranitev trde kože na podplatih, opozarjajo nepremičninski posredniki, nezadovoljni z odločitvijo vlade, da nepremičninska dejavnost ostane zaprta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepremičninski posredniki opozarjajo, da je vlada sprostila dejavnosti, ki so za širitev virusa bistveno bolj tvegane kot njihove storitve.
Robert Balen

Zadnje sproščanje nekaterih ukrepov je povzročilo nemalo hude krvi med nepremičninskimi posredniki. Opozarjajo, da jih je vlada spregledala, še več, prepričani so, da je sprostila dejavnosti, ki so za širitev virusa bistveno bolj tvegane kot njihove storitve. "Pedikura je dovoljena, čeprav gre pri tem za neposreden kontakt s stranko, ogled nepremičnin, kjer je zagotovljena tudi trimetrska razdalja, pa ne," je ogorčena Mojca Žižek Mesarec iz nepremičninske družbe Galea.

Stiki so le ob ogledih

Da nepremičninski posredniki pri svojem delu dosledno upoštevajo podrobna in stroga higienska priporočila, zagotavlja Vasja Crnjakovič, direktor agencije RE/MAX Nepremičnine Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje. Tudi sami so pristojnim podali predlog konkretnih ukrepov, s katerimi bi bilo izvajanje storitev nepremičninskega posredovanja zelo varno, če ne povsem neškodljivo, doda Daniel Angel Sauli, direktor KW Slovenia.

"Pri delu nepremičninskih posrednikov prihaja do stikov s strankami tako rekoč samo pri ogledih nepremičnin, stiki pa se lahko omejijo na dve osebi ali tudi manj. Z ustrezno varnostno razdaljo in drugimi zaščitnimi ukrepi se možnost prenosa virusa skoraj izniči," meni Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS. Branko Potočnik, direktor podjetja Insa nepremičnine, pravi, da lahko nepremičninski posredniki pri ogledih stanovanj zagotovijo vsaj dva metra varnostne razdalje, česar pa ni mogoče izvesti pri storitvah, ki jih je vlada ponovno dovolila, denimo pri avtošolah in pedikerjih. "Poleg tega si lahko prazna stanovanja ogleda samo kupec, zasedena stanovanja pa prodajalci zapustijo pred ogledom," nadaljuje Potočnik. Tudi Boris Lajh, direktor nepremičninske poslovalnice Century 21, Maribor City, je prepričan, da je pri nepremičninskem posredovanju manj stikov s strankami kot na primer v trgovinah s pohištvom ali pri čakanju v vrsti na osebni prevzem kave ali hrane.

Shutterstock

Diskriminacija nepremičninskega poslovanja

Nepremičninske posrednike še najbolj jezijo "dvojna merila". Da gre za neke vrste diskriminacijo nepremičninskega poslovanja, meni Boštjan Udovič. Namreč, medtem ko nepremičninski posredniki ne smejo opravljati svoje dejavnosti, se aktivnosti notarjev, bank, zavarovalnic in davčnih uradov izvajajo nemoteno. ​Udovič izpostavlja, da lahko fizične osebe med seboj izvajajo vse postopke pri prometu z nepremičninami, vključno z ogledi, nepremičninski posredniki pa ne, kajti promet z nepremičninami ni prepovedan, prepovedano je le posredovanje pri teh poslih.

Saso Bizjak

Direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS pristojnim, ki sproščajo ukrepe, tudi očita, da se ne zavedajo, kakšne težave in stiske s tem povzročajo več kot dva tisoč nepremičninskim posrednikom v Sloveniji, ki s tem delom preživljajo sebe in svoje družine, pa tudi vsem tistim, ki v tem času rešujejo stanovanjsko vprašanje ali se morajo celo nujno preseliti, ker jim poteče veljavna najemna pogodba, so nepremičnino prodali že pred časom in se morajo izseliti v pogodbenem roku, se morajo preseliti zaradi menjave ali izgube službe, smrti, ločitve ali katere koli druge pomembne življenjske situacije.

"Naj gredo ti ljudje živet pod most?" sprašuje Mojca Žižek Mesarec, ki opozarja, da nepremičnine ne moreš kupiti v katalogu in je čez trideset dni vrniti, ker ti ne ugaja, z razlogom, da si je ni bilo mogoče ogledati. "Nakup nepremičnine je za veliko večino Slovencev še vedno življenjska investicija, naložba in izkušnja, s katero se srečujejo enkrat do dvakrat v življenju. Zato nepremičninski posredniki vztrajamo, da naj si kupci pred nakupom nepremičnino temeljito ogledajo," poudari Mesarčeva.

Vprašanje, zakaj je posredovanje pri prometu z nepremičninami še vedno prepovedana dejavnost, smo zastavili tudi pristojnim na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, a odgovora do sklepa redakcije nismo dobili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta