Neprimerno in neupravičeno? Poslanci Svobode, Levice in SD ogorčeni nad dvigom plač vodilnima v SDH

M.R.
12.05.2023 17:00

Poslanci vseh treh koalicijskih strank Svoboda, Levica in SD so ogorčeni zaradi občutnega dviga plač vodilnima članoma uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Debeljak
Luka Cjuha/Dnevnik

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sicer podpredsednica stranke Svoboda, je za portal N1 obsodila dvig plač predsedniku uprave SDH Žigi Debeljaku in članu uprave Janezu Tomšiču. Po njnem mnenju je dvig tudi neupravičen. 

Debeljak je za april namesto 12.800 evorv bruto prejel 18.500 evrov plače, Tomšič pa je namesto 11.500 evrov prejel 16.500 evrov, so včeraj poročale Finance. Klakočar Zupančič meni, da bi morali biti v državni gospodarski družbi občutljivi pri politiki plač in primerljivi z zasebnimi družbami. Za Finance je sicer predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner pojasnila, da je dvig plač posledica povečanega obsega dela zaradi energetske krize in pripojitvi slabe banke k SDH.

Sicer pa N1 navaja tudi vire v stranki Svoboda, ki so poudarili, da dvig plače Debeljaku znaša toliko, kot znaša plača najbolje plačanega poslanca. Mnenju predsednice DZ se pridružuje tudi njena strankarska kolegica Mojca Šetinc Pašek. Ta pričakuje, da se bo vlada ustrezno odzvala. 

Po poročanju N1 so ogorčeni in presenečeni tudi v SD. Menijo, da je glede na draginjo, zviševanje življenjskih stroškov in glede na plače ljudi tak dvig plač neprimeren. Tudi v Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da je tak dvig plač neprimeren. "Prav tako menimo, da ima uprava SDH glede tega preveliko avtonomijo, sploh v primerjavi z javnim sektorjem, ki se že eno leto pogaja za boljše plače," je dejal.

Služita tudi kot nadzornika

Debeljak, ki SDH vodi od lanskega 1. septembra, je poleg tega plačan tudi za nadzorniško funkcijo v podjetjih GEN in Telekom Slovenije, Tomšič pa ima dodaten zaslužek kot nadzornik v SID banki in Kapitalski družbi, so še spomnili v Financah. Pa še na to, da je Debeljak delal tudi v Gorenju, ko ga je vodil Franjo Bobinac, ki je zdaj nadzornik SDH. Prav njegovo imenovanje v nadzorni svet je burilo duhove v strankah SD in Levica, skeptična do tega pa je bila tudi prej omenjena poslanka Šetinc Pašek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta