Neslišani klic delavcev iz trgovine: Tudi v prihodnje naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte

Kristina Božič
30.04.2020 06:30

Za prvomajski konec tedna delavcem v trgovini, ki so med najbolj obremenjenimi v času epidemije, delovna nedelja. V sindikatu trgovine opozarjajo na preobremenjenost delavcev in ocenjujejo, da bi si lahko oddahnili od potrošništva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trgovine bodo ob nedeljah spet lahko odprte, prvič že to nedeljo. Prodajalci v njih so v epidemiji med najbolj izpostavljenimi. 
Robert Balen

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je v torek objavil prvomajsko poslanico, ki jo je oblikoval kot poziv vladi, naj bodo trgovine tudi v prihodnje ob nedeljah z nujnimi izjemami zaprte, kot se je to uspešno uveljavilo v času ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa. Vlada Janeza Janše je še isti večer sporočila, da bodo prihajajočo nedeljo, takoj za mednarodnim delavskim praznikom, 1. majem trgovine - drugače kot v zadnjih tednih - odprte.
"Glavni problem, s katerim se trenutno soočamo v delovnih okoljih, je preobremenjenost," je povedal generalni sekretar sindikata delavcev trgovine Ladislav Rožič. Delodajalci so, tudi po pozivih sindikata, poskrbeli za osnovno zaščitno opremo delavk in delavcev. A v nekaterih trgovinah po njegovih besedah od prej 22 zaposlenih sedaj dela le devet ali deset prodajalk. Zaradi vladnih ukrepov, pravi sindikalist, so se mnogi delavci z majhnimi otroki odločili ostati doma. Na delovnih mestih so ostale večinoma starejše delavke, ki so pod dodatnim stresom, zaskrbljene zaradi možnosti okužbe in utrujene. Sindikat je že 9. aprila neuspešno pozval vlado in delodajalce, naj se delavcem, ki delajo v odprtih trgovinah, izplača vsaj 500 evrov kriznega dodatka in ne zgolj 200. Opozorili so, da država delodajalcem za vsakega delavca, ki zasluži bruto 2000 evrov, dejansko z ukrepi podarja mesečno 500 evrov, saj so za april in maj opravičeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. "Žal trgovci pri nas vlagajo v prostore, ne v ljudi," opozori sindikalist na primerljivost cen z Avstrijo ali Italijo, a na povprečno več trgovinskih površin ter za približno polovico nižje plače delavk in delavcev v Sloveniji.

Največ, kar je, je minimalna plača

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob prihajajočem prazniku delavstva poudaril, da mora biti epidemija koronavirusa priložnost za krepitev pravic delavcev, ne pa za poglabljanje razlik. "Epidemija je pokazala, da smo nepogrešljivi vsi," varuh človekovih pravic zavrača delitve med zaposlenimi, samozaposlenimi in brezposelnimi ali delavci v različnih sektorjih in panogah.

Zaščita delavskih pravic je zaščita demokratičnih pridobitev

Varuh človekovih pravic Peter Svetina opozarja tudi na duševne stiske, ki jih prinaša razvijajoča se družbena situacija z večanjem števila brezposelnih, kar stopnjuje negotovost, hkrati pa manjka medčloveških stikov in se krepi osamljenost. Družbena neenakost se v teh časih kaže v vsej svoji brutalnosti, je zapisal. "Nikakor ni dopustna erozija delavskih pravic, prav tako ne drugih, na primer pravice do sodelovanja javnosti pri pripravi predpisov ali do življenja v zdravem okolju," je v poslanici spomnil, da vlada že zlorablja epidemijo koronavirusa za ozke interesne spremembe zakonov, ki nimajo zveze z zamejevanjem epidemije. "Demokratične pridobitve morajo imeti vedno prednost pred kapitalom," poudarja Peter Svetina.
Tudi sindikalist Ladislav Rožič opozori, da sindikati ostajajo najširša mreža organizirane civilne družbe. Brez tega, da bodo spet na prvih okopih v bojih za večjo pravičnost, za izboljšanje družbenih razmer in možnosti za življenje, jih ne bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta