Nevladne organizacije ostale brez pogodb za izbrane projekte

Tina Recek Tina Recek
26.01.2024 20:30

Nevladniki ne vedo, kaj je pri razveljavljenem razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic šlo narobe. Po predstavitvi zahtev po podpisu pogodb o izvajanju projektov se je oglasilo ministrstvo javno upravo. Kaj pravi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so predstavniki nevladnih organizacij ministru za javno upravo vročili svoje zahteve.
Robert Balen

Po razveljavitvi razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij so nevladniki v en glas zatrdili, da pričakujejo podpis pogodb o izvajanju izbranih projektov. Spomnimo, gre za razpis, zaradi katerega je s položaja odstopila tedanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, nasledil jo je Franc Props in 16. januarja razveljavil razpis.

"Ministrstvo ne odgovarja na naša pozive, vprašanja, nismo dobili niti informacij o poteku revizije. Tako ne vemo niti, kaj je pri razpisu šlo narobe in kdaj bo revizija zaključena. Ministrstvo z nami ne komunicira. Nevladne organizacije si želimo, da so razpisi transparentni in izpeljani brez sence dvoma. Vse to mora zagotoviti ministrstvo. Zato smo tukaj, da opozorimo, da mora ministrstvo prevzeti odgovornost. Zato pričakujemo, da bomo na podlagi sklepov o izbiri, ki smo jih prejeli - prejemniki nismo prejeli ničesar drugega -, z ministrstvom sklenili pogodbe," je ob predstaviti zahtev nevladnih organizacij danes pred stavbo ministrstva za javno upravo poudarila Katarina Bervar Strnad iz PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. Po njenih besedah so organizacije, ki so bile na razpisu izbrane in so lani avgusta prejele sklepe o izbiri in so še vedno brez pogodb, ostale izjemno razočarane.

Pravna nevarnost takšnih razpisov 

Kot je še dejala, pričakujejo, da se bodo z ministrom v najkrajšem času sestali in pogovorili, da se nastala situacija popravi. Do takrat nimajo drugih poti kot pravnih. V sodelovanju z različnimi odvetniškimi družbami pripravljajo vložitev več zahtevkov v različnih pravnih sporih. "Ne moremo pristati na pravno nevarnost takšnih razpisov in na to, da država vsakič, ko ji rezultati razpisa niso po volji, tega enostavno prekliče ali pa z organizacijo ne sklene pogodbe,“ je še dodala.

Predsednik Delavske svetovalnice Goran Lukić je dejal, da verjame v podpis pogodbe, saj, da je tako tudi edino prav in v skladu s pravno državo. Podobno je izjavil direktor Permakulturnega inštituta Maribor Matej Kline, ki je ob tem še priznal, da ne razume od kod denar, da lahko tako dolgo traja revizija razpisa.

Podpredsednik Zveza prijateljev mladine Slovenije Uroš Brezovšek je poudaril, da z ustavitvijo aktivnosti iz tega razpisa nastaja velika škoda za otroke in mladostnike, ki bi lahko pridobili nove kompetence aktivnega državljanstva in s tem postali gradniki demokracije. Lanska mednarodna raziskava je pokazala, da so slovenski otroci slabo seznanjeni z aktivnim državljanstvom in tudi zanimanje za to je pod povprečjem njihovih vrstnikov. Medtem pa je predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec izpostavila, da so skupaj s sedanjo vlado želeli delati na tem, da bodo predvsem mladi iz marginaliziranih skupin videli smisel udeležbe v aktivnem demokratičnem procesu, kot so volitve. Danes po njenih besedah živimo v veliki apatiji. "Večina mladih ne sodeluje v nobenih procesih soodločanja, marginalizirane skupine mladih pa še manj, in zaradi tega demokracija peša."

Nadzor še ne bo zaključen v kratkem

Po predstavitvi zahtev so iz ministrstva za javno upravo pisno sporočili, da obžalujejo nastalo situacijo, da s prijavitelji, izbranimi v postopku omenjenega razpisa, niso podpisali pogodbe. "Prijavitelji imajo sicer na voljo pravna sredstva, o upravičenosti katerih bi v primeru nadaljnjih postopkov presojalo le sodišče," so zapisali in še med drugim dodali, da postopki notranjega in zunanjega nadzora v zvezi s predmetnim javnim razpisom še vedno trajajo in predvidoma ne bodo zaključeni v kratkem času. Pri tem so navedli, da vodstvo ministrstva še ni seznanjeno z vsebino nobene od teh preiskav, kot tudi ne notranje revizije. "Nerazporejeni denar ostaja namenjen razvoju nevladnih organizacij, saj verjamemo, da bomo v prihodnosti v okviru programa porabe denarja Sklada za razvoj nevladnih organizacij našli način za krepitev tudi teh vsebin," so še zagotovili in napovedali srečanje s prijavitelji v začetku februarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta