Nevladniki opozarjajo: NLB v BiH ponuja posojilo za gradnjo novega Teša 6

M.R.
03.12.2019 12:26

Ponujeno posojilo slovenske banke NLB in italijanske banke Intesa Sanpaolo za gradnjo kontroverznega sedmega stebra termoelektrarne v Tuzli zaradi pravnih in ekonomskih vprašanj predstavlja resno tveganje za banki in njune delničarje. To so v pismu vodstvu slovenske banke sporočili predstavniki nevladnih organizacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Družba Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBIH) je prejela le eno ponudbo za 75 milijonov evrov vredno posojilo za gradnjo omenjenega obrata. Ponudbo je sestavil konzorcij treh bank, poleg že omenjenih, je zraven še ruska Sberbanka. 
V pismu avtorji pišejo, da so delničarji NLB, med katerimi sta tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (Ebrd) in slovenska vlada, pred leti sodelovali tudi pri posojilu za gradnjo Teš 6 v Sloveniji, ki da je "zaradi prekoračitve stroškov, korupcije in nerealnih ekonomskih analiz" prinesel velike izgube. Hkrati je ta obrat največji onesnaževalec okolja v državi, še dodajajo. 
Nadaljujejo, da bi z omenjeno vsoto financirali 15 odstotkov gradnje sedmega obrata v Tuzli, financiranje preostalih 85 odstotkov ponuja kitajska banka Exim. Pri tem nevladniki opozarjajo, da je državno poroštvo BiH pri najemu posojil neskladno s sporazumom Evropske unije. 
Projekt pa je bil tudi kritiziran, ker ni upošteval cen izpustov CO2, hkrati pa naj bi se zanašal na nerealno nizke cene premoga. 
"Ko se svetovni voditelji v Madridu skušajo spopasti s podnebnimi spremembami in ko nova Evropska komisija napoveduje, da bo Evropa prvi podnebno nevtralni kontinent, je najmanj sramotno to, da evropske banke, vključno z banko, ki je v delnem lastništvu slovenske vlade in Ebrd, razmišljajo o financiranju nove termoelektrarne v Bosni in Hercegovini," je komentiral Denis Žiško, predstavnik Centra za ekologijo in energijo v Tuzli. 
"Nekoliko manjša ironija bi bila, če bi slovenska vlada in Ebrd dovolili NLB, da pripomore k novemu Teš 6 v Bosni in Hercegovini," pa je dodala Pippa Gallop, predstavnica združenja CEE Bankwatch Network. "Na žalost ima projekt Tuzla 7 precej podobnosti kot Šoštanj, vključno s pomanjkljivostmi v študiji izvedljivosti in pomanjkanju transparentnosti pri njenem nastanku," je še dodala. 
Vprašanja smo poslali tudi NLB in jih objavimo, ko jih prejmemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta