NIJZ objavil mobilno aplikacijo za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil. Preverili smo, kako deluje

STA, Gr.G.
30.07.2021 12:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

NIJZ je objavil mobilno aplikacijo za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil. Odslej je na voljo nova anonimizirana aplikacija za preverjanje EU digitalnega COVID potrdila, ki si jo lahko uporabniki namestijo na svoje mobilne naprave. Na spletni strani NIJZ so objavili povezavo do aplikacije, ki zahteva mobilnik z nameščenim operacijskim sistemom Android 8.0 ali novejšim, pripravili so tudi navodila za uporabo. 

Ko smo si aplikacijo namestili in poskenirali QR kodo na EU digitalnem COVID potrdilu, se je na zaslonu izpisalo na zeleni podlagi "Veljavno", po petnajst sekundah pa je informacija izginila in naprava je bila znova pripravljena za skeniranje nove QR kode. Na zaslonu ni bilo nobenih osebnih podatkov. 

V primeru, da bi bilo potrdilo neveljavno (možni razlogi so pretečno potrdilo, neustrezen test, delno cepljenje), bi se v rdeči barvi izpisalo "Neveljavno". Pri NIJZ izpostavljajo, da je aplikacija za preverjanje popolnoma anonimizirana, ter ne izpiše nobenih osebnih podatkov ali zdravstvenih podatkov. Veljavnost potrdila se preveri za dva pogoja: ali je izdajatelj EU DCP potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev EU DCP potrdil, ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za državo Slovenijo. 

Ob zagonu mora aplikacija s strežnika pridobiti informacije o pravilih. Če je telefon povezan z internetom, bo to izvedla samodejno, v nasprotnem primeru mora prenos sprožiti uporabnik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta