Kaos z aplikacijo za preverjanje pogoja PCT: Si je Krek kupoval čas, ko je dal obljubo Poklukarju?

Va
29.07.2021 11:01
Skoraj en teden bi že morala biti v uporabi aplikacija, s katero se bo v državi preverjalo izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na shodih, prireditvah, v gostinskih lokalih, kakor je določila vlada. Pa ni! Aplikacije ni oziroma so jo umaknili in jo bodo nadomestili z novo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gov.si

Najprej so na Nacionalnem inštitutu za nacionalno zdravje (NIJZ) pojasnjevali, da je izpad začasen, ker da aplikacijo nadgrajujejo, zato naj se pogoji do nadaljnjega preverjajo ročno. Napotek je veljal za vikend.

V torek je minister za zdravje Janez Poklukar povedal, da ima zagotovilo direktorja NIJZ Milana Kreka, "da naj bi bila danes do konca dneva ta aplikacija objavljena". Nato pa so v sredo popoldne iz Centra NIJZ za informatiko v zdravstvu le sporočili, da je PCT-aplikacija še v fazi končne izdelave. In to povsem nova aplikacija!

Umaknjena aplikacija pokazala preveč podatkov 

NIJZ je prejšnji petek aplikacijo sicer objavil, a jo tudi kmalu umaknil. Problem: ni bila anonimizirana, to je kavelj, na katerega so takoj opozorili pri informacijski pooblaščenki.

Zato so šli v pripravo nove aplikacije, je včeraj povedal  Anže Kavšek iz NIJZ. Zagotovil je, da bodoča aplikacija ne bo kazala nobenih osebnih podatkov, ampak le, ali oseba, ki pride na primer v gostinski lokal ali na prireditev, izpolnjuje PCT-pogoje ali ne.

Ko je NIJZ objavil prvo aplikacijo, kmalu nato umaknjeno, so na portalu Monitor.si objavili, da se kaos z aplikacijami nadaljuje. Umaknjena aplikacija za skeniranje kode QR iz evropskega digitalnega potrdila izpiše polno ime, rojstni datum in izpolnjevanja pogoja PCT, so navedli. In natanko to je problem: samopostrežna osebnih podatkov.

Poklukarjevo ministrstvo: Aplikacija ni edini način spremljanja covidskega protokola

Zdaj torej tehniki na NIJZ hitijo z novo aplikacijo. Ostaja pa vprašanje, kaj je pravzaprav v torek direktor Milan Krek obljubil ministru za zdravje, ko naj bi mu bil zagotovil, da bo aplikacija dana v prakso še (t)isti dan.

To smo vprašali na ministrstvo in dobili odgovor, da "aplikacija ni edini način spremljanja PTC-protokola", temveč le skrajša in poenostavi delo izvajalcem dejavnosti. Minister Poklukar pa "si prizadeva, da aplikacija karseda hitro zaživi".

Zakaj (ustrezna in delujoča) aplikacija ni bila pripravljena takrat kot vladni odlok o pogoju PCT, smo vprašali tudi na vlado, odgovor Ukoma čakamo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta