Janja Sluga od Igorja Zorčiča že prestopila k Robertu Golobu. Stranke KUL s svojo javno tribuno?

Luka Mlakar Luka Mlakar
08.01.2022 06:00

Politična reaktivacija Roberta Goloba je očitno razdelila nepovezane poslance. Medtem ko Igor Zorčič ustanavlja svojo novo stranko LIDE, naj bi Janja Sluga neuradno že prestopila na stran Roberta Goloba. Tam naj bi se videl tudi Jurij Lep, ki se očitno ne bo pridružil LMŠ. V strankah KUL pa naj bi se medtem že pogovarjali o svoji javni tribuni oziroma okrogli mizi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Janja Sluga naj bi od Igorja Zorčiča že prestopila k Robertu Golobu.

Robert Balen

Slabe štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami na politični parket vstopajo novi igralci. Prihodnji teden se bosta odvila dva dogodka, in sicer ustanovni kongres nove stranke Liberalni demokrati (LIDE), ki nastaja pod okriljem predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, drugi pa je javna tribuna v okviru gibanja Bodi sprememba, za katerim stoji nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Na drugi razpravi z naslovom V kakšni državi želimo živeti?, ki bo v četrtek potekala v Narodnem domu v  Mariboru, bodo poleg Goloba med drugim sodelovali tudi antropologinja Vesna Vuk Godina, pravnika Anže Erbežnik in Janja Hojnik ter publicist in zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič. Na tribuno, ki jo bo vodil kolumnist Marko Crnkovič, so sprva vabili tudi predsednika Demosove vlade in nekdanjega evropskega poslanca NSi Lojzeta Peterleta, a se je ta ne bo udeležil. Kot je pojasnil Peterle, ga v Maribor ne bo zaradi "napačnih interpretacij".

Sluga že pri Golobu, Lep ne bo prestopil v LMŠ

Golobova politična reaktivacija, v preteklosti je bil državni sekretar v Drnovškovi vladi, nato podpredsednik Pozitivne Slovenije, s katero je ljubljanski župan Zoran Janković zmagal na parlamentarnih volitvah leta 2011, kasneje pa tudi podpredsednik ZaAB, predhodnice današnje SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek, je na političnem parketu poskrbela za precejšen vihar in nervozo, zlasti v nekaterih opozicijskih strankah. Prihodnji teden naj bi se z Golobom sestala le predsednica SD Tanja Fajon, ne pa tudi prvaki LMŠ, SAB in Levice. V koaliciji KUL naj bi po naših informacijah sicer že načrtovali svojo javno tribuno oziroma okroglo mizo. Pomenljivo je tudi dogajanje v poslanski skupini nepovezanih poslancev, saj Janja Sluga in Jurij Lep nista prispevala podpisov za ustanovitev Zorčičeve stranke LIDE. Čeprav je predvsem Sluga do zdaj veljala za Zorčičevo politično zaveznico, ki naj bi bila podrobno seznanjena z razvojem njegovega političnega projekta, pa je z Lepom ni med ustanovnimi člani LIDE.

Jurij Lep očitno ne bo prestopil v LMŠ.

Robert Balen

Sluga, Zorčič in Branislav Rajić so lani zaradi nestrinjanja s prvakom SMC Zdravkom Počivalškom hkrati izstopili iz poslanske skupine SMC, nato pa so z Jurijem Lepom, ki je zapustil poslansko skupino DeSUS, ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev. Rajić je sredi prejšnjega meseca prestopil v SAB, za Lepa pa se je še v začetku tega tedna napovedovalo, da se bo pridružil LMŠ. A ta poslanski prestop je zdaj očitno padel v vodo. Neuradno naj bi si Lep premislil, med drugim tudi zato, ker bi z njegovim prestopom poslanska skupina nepovezanih poslancev razpadla. Ko gre za Slugo, pa naj bi se ta po naših informacijah nedavno sestala z Golobom in prestopila na njegovo stran, pri Golobu pa naj bi svojo politično prihodnost zdaj videl tudi Lep.

Golob naj bi šel na volitve s svojo stranko

Nekdanji šef Gen-I sicer še ni javno pojasnil, ali bo pred volitvami ustanovil novo stranko ali bo prevzel katero od že obstoječih. Janković je že izjavil, da je Golobu pripravljen prepustiti oziroma zanj odmrzniti Pozitivno Slovenijo, vendar pa Golob neuradno načrtuje ustanovitev svoje stranke, v okviru katere bi se pred volitvami lahko povezalo oziroma združilo več manjših strank, ki bi imele s samostojnim nastopom na volitvah malo možnosti za preboj v državni zbor. Katere stranke bi lahko pristale pod okriljem Goloba, ni znano, se pa v medijih omenja zlasti DeSUS, sredinsko zeleno stranko Z.Dej pod vodstvom nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, ki bo skupaj s Slugo v Celju v ponedeljek nastopil na predstavitvi zakona o sanaciji Celjske kotline, pa tudi prej omenjeni LIDE.

Nova stranka Igorja Zorčiča bi se lahko združila z Golobovim političnim projektom.

Robert Balen

Ko gre za Zorčičev politični projekt, naj bi bil med ustanovnimi člani tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki pa naj še ne bi sprejel dokončne odločitve glede tega, v kakšni vlogi bo nastopal v LIDE. Do Zorčiča pa je bil sicer nedavno kritičen nekdanji predsednik SMC in predsednik vlade Miro Cerar. "Nekdo, ki je še pred slabim letom vneto podpiral to koalicijo, nato pa je iz nje izstopil samo z eno nogo, z drugo pa je še vedno v oblastnem položaju, je dovolj na vidiku javnosti, da bi lahko ugotovila, kako ovrednotiti takšno politično držo," je za Reporter dejal Cerar in dodal, da osebno težko zaupa ljudem, "ki se vsako leto obrnejo na drugo stran".

Čeferin ne izključuje, da bi podprl katero od strank

Ali bodo Zorčičeva in druge stranke ter nekateri drugi posamezniki, pri čemer se spet omenja predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, na koncu dejansko združili moči z Golobom, naj bi bilo znano predvidoma konec tega ali v začetku naslednjega meseca. Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin medtem še ne ve, ali bo pred volitvmi javno podprl katero od strank. "Težko bi vam odgovoril, gotovo pa tega ne izključujem," je za Delo dejal Čeferin, ki je ob napovedi vnovične kandidature za vrh Uefe prihodnje leto zavrnil vstop v slovensko politiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.