Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske: Brez politične podpore ne bo šlo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
20.04.2020 19:06

Na čelo vojske se je povzpel brigadir Robert Glavaš, ki uživa zaupanje stroke, a za spopadanje s kroničnim kadrovskim primanjkljajem in drugimi tegobami sistema bosta ključna družbeni in politični konsenz

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš zaradi izkušenj uživa visoko zaupanje stroke, za uspešno odpravljanje pomanjkljivosti sistema pa bo potreboval še polno podporo politike in njenih akterjev. 
Robert Balen

Mesto načelnika generalštaba Slovenske vojske je uradno prevzel prejšnji teden, včeraj pa je s slovesno predajo bojnega prapora Robert Glavaš še simbolno zavzel položaj. Do imenovanja je deloval kot namestnik bivše načelnice Alenke Ermenc, še pred tem je bil poveljnik prve brigade SV. "V svoji dolgoletni vojaški karieri se je izkazal na številnih dolžnostih tako doma kot tudi na tujem," je ob slovesnosti izpostavil obrambni minister Matej Tonin, ki je novega načelnika vladi predlagal "z mirnim srcem in popolnoma samozavestno".

Kompetentnost ni vprašanje

Odslej prvi med vojaki je v delovanje SV vpet od njenih začetkov, sodeloval je na več mednarodnih misijah, na Kosovu, v Afganistanu, vodil je različne Natove odbore, je tudi prejemnik nekaterih domačih in mednarodnih priznanj. Da razume potrebe vojske, poudarja Tonin, ki reševanje negativne kadrovske slike in obrambni proračun izpostavlja kot ključna izziva. Nove dolžnosti ne bodo "mačji kašelj", se na drugi strani zaveda Glavaš, a je optimist. Posvetili se bodo ureditvi statusa vojaka po 45. letu, kar je po njegovih besedah največji izziv. Kot drugo prioriteto Glavaš navaja strateške dokumente, ki bodo podlaga za razvoj vojske v prihodnje: "Tu bo treba razmisliti o določenih novih konceptih, strategijah in doktrinah."

Dr. Maja Garb

Do naborništva ne bo šlo na silo

Brez širšega družbenega konsenza ne bo niti realizacije naborniškega sistema, za kar naj bi si prizadevali koalicijski partnerji. V nasprotnem primeru se bodo po Prebiličevi oceni potencialni naborniki odločili za civilno služenje vojaškega roka, kar pa bi imelo nični učinek na to, kar ima v mislih predlagatelj. To je "preko nabornikov zagotoviti večji interes za vključevanje v sestavo SV". Na silo se torej naborniškega sistema ne da vzpostaviti, razmišlja obramboslovec. Se pa vlada medtem še ni povsem odrekla potencialni aktivaciji 37. a-člena zakona o obrambi, to je nedavno za Večer vnovič potrdil notranji minister Aleš Hojs. A Prebilič nuje po tem, tudi zaradi preobremenjenosti obrambnega sistema, ne prepoznava: "Ogromno število vojakov in vojakinj ima danes že brez dodatnih obremenitev močno povečan (ne tudi vedno plačan) obseg dela, ki v številnih primerih predstavlja razlog za odhod iz struktur SV."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta