Novi val lažno pozitivnih testov, ki povzročajo težave testiranim po Sloveniji, tudi v Mariboru. Dobavitelj Majbert Pharm ne odgovarja

Znova težave s testi Majbert Pharma. V Mariboru napačna več kot polovica pozitivnih rezultatov, zapleti s testi tudi drugod po Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po hitrih testih so zaradi napačnega rezultata številni morali na PCR-test.
Saso Bizjak

Najprej so sporočili bralci, nato je sledila vest iz doma starostnikov Danice Vogrinec - danes smo imeli 50 pozitivnih na hitrem testu. Gre za ljudi, ki se morajo testirati zaradi službenih dolžnosti, nekateri med njimi so covid tudi že preboleli ali so cepljeni. Nenadno povečanje pozitivnih rezultatov, ki so se v zadnjih dneh po preverjanih z metodo PCR izkazali za napačne, je znova povzročilo veliko nevšečnosti - zastoje v delovnih procesih, prilagajanje zasebnih in službenih dejavnosti, nejevolje je bilo veliko.

"Lažnih je bilo več kot 50 odstotkov rezultatov," poroča Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma. Napake, ki so posledica okvarjene serije testov, so se začele pojavljati po prvomajskih počitnicah in v zdravstvenem domu so jih prijavili dobavitelju Majbert Pharmu in Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, ki sedaj skrbi za skupne nabave hitrih testov.

Dobavitelj preverja serijo nazadnje dobavljenih testov

Teste z napako so uporabljali tudi drugod, odgovarjajo v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije: "Tudi v osmih drugih zavodih so opazili in nam javili povečano število napak pri testih, ki so bili dobavljeni v zadnji dobavi. Kot naročnik smo dobavitelju javili napako in z njim opravili pogovor. Dogovorjeno je bilo, da bo dobavitelj preveril serijo zadnjih dobavljenih testov."

V aktualnem naročilu so v združenju razpisali naročilo za 700.000 testov, skupna vrednost naročila pa je 1,5 milijona evrov. Cena je 2,03 evra za kos (brez DDV), izbrano je bilo podjetje Majbert Pharm, visoko sta se uvrstili še podjetji Labena in Roche, a je bila ponudba Majbert Pharma najugodnejša. Podjetje še vedno uvaža teste proizvajalca Shenzhen Ultra-Diagnostics Biotech. Enake teste je podjetje "fantov z rajskih otokov" že dobavilo v začetku množičnega testiranja, takrat je šlo za pol milijona hitrih testov, preverjanja Nacionalnega laboratorija za okolje in hrano (NLZOH) pa so pokazala zadovoljive in pričakovane rezultate. Kaj je bilo krivo za množični pojav napačnih rezultatov v začetku testiranja šolnikov, ni bilo nikoli pojasnjeno.

Kakšni so razpisni pogoji za naročanje, kdaj se lahko združenje odloči za izbiro drugega dobavitelja, torej drugega najugodnejšega ponudnika? "Za izbiro drugega dobavitelja se lahko odločimo, če je zamuda takšna, da naročnik nima več interesa za izpolnitev pogodbe, v primeru dobave nekvalitetnega blaga in če dobavitelj na naročnikovo zahtevo dobavljenega blaga v roku ne zamenja z blagom ustrezne kvalitete, če dobavitelj več kot dvakrat zamudi z dobavo za več kot pet dni, ob drugih kršitvah pogodbe ali okvirnega sporazuma, če zaradi sprememb v poslovanju ne bi več potrebovali dobave blaga ali če naročnik naknadno med uporabo ugotovi, da blago kljub izpolnjevanju vseh pogojev ni primerno za uporabo." A kot kaže, dobavitelji držijo pogodbe v rokah dovolj trdno, iz več zavodov pa so sporočili, da so v podjetju hitro pričeli dostavljati nove teste. Na naša vprašanja o zapletih pri testiranju, iz Majbert Pharma nismo dobili odgovora.

Težave po celi Sloveniji, celo na Onkološkem inštitutu Ljubljana

Za dobavo hitrih testov sicer združenje vodi skupno javno naročilo testov za 50 ustanov - zdravstvenih domov, kliniko Golnik, NLZOH, Onkološki inštitut Ljubljana in večino bolnišnic, ne pa tudi za oba največja klinična centra.

O okvarjenih testih so poročali iz osmih zavodov. Več lažno pozitivnih hitrih testov je bilo v zadnjih dneh tudi na Ravnah na Koroškem, samo v obdobju od petka, 7. maja, do torka, 11. maja, je bilo na hitrih testih 22 pozitivnih, na PCR-testih pa od teh nato potrjenih le pet. Posamične primere lažno pozitivnih testov sicer zaznavajo ves čas, a zdaj jih je bilo (pre)več hkrati. Čeprav naj bi bilo odstopanje glede na skupno število testov še vedno v meji sprejemljivega, so napake v rezultatih v praksi povzročile precej nevšečnosti testiranim in tistim, s katerimi so bil v stiku in so posledično morali ostati v karanteni. V minulem tednu so sicer na Ravnah do petka opravili skupaj 568 hitrih testov.

Kot pojasnjuje direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik, teste tudi oni nabavljajo prek javnega naročila, torej Združenja zdravstvenih domov, zato tudi prejemajo Majbert Pharmove, medtem ko so sami prej raje nabavljali Siemensove. Cena slednjih je sicer dvakrat višja od priznane in pokrite (ki je lahko največ tri evre na test), zato bi bila njihova uporaba za ZD prevelik strošek, ki ga glede na količino testov ne bi mogli kriti. Ko zaznajo nekaj pozitivnih testov zapored, tudi takoj posumijo na lažno pozitiven izid - še posebno pri tistih, ki so bili cepljeni ali so covid preboleli, a se morajo iz različnih razlogov še testirati. Prav taki primeri so tudi v zadnjih dneh bili med lažno pozitivnimi. Ob omejitvah, ki jih imajo zdravstveni domovi pri dobavah pri ceni testa, se v luči zahtevanih PCR-testiranj zastavlja vprašanje končnega stroška testiranj, ki se ob dodatnih testiranjih poveča.

Tudi v Zdravstvenem domu Šentjur so med testiranjem zaznali lažno pozitivne teste, na kar so opozorili in obvestili združenje zdravstvenih zavodov ter dobavitelja testov. Dobavitelj se je odzval na težavo pri izvajanju testiranj in že v petek dostavil novo pošiljko. Po naših podatkih so težave z lažno pozitivnimi testi zaznali še v Novem mestu, Domžalah in Medvodah ter celo na ljubljanskem onkološkem inštitutu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta