"Ob odprtem grobu bo govorila vaša velika naci strokovnjakinja." Anonimne komentarje objavljajo ljudje, ki jih v življenju nihče ne posluša

Asja Lednik
25.11.2019 12:29

"Poznavalci" se lotijo politike, istospolnih parov, Evrovizije, medijev, vremena, znanih pevcev, športnikov, okraševanja božičnega drevesa, sajenja rož na vrtu ali visoke mode. In kdo se v resnici skriva za anonimnimi imeni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

"Nespretno delo kirurga ali kozmetičarke? Nikoli mi ni bila posebej lepa, zdaj je pa postala nategnjena spaka," pogovor na forumu o znani slovenski pevki začenja komentator, skrit za anonimnim imenom. "Meni pa se je zdelo, da ima desno oko manjše od levega. Morda je preživela kako parezo? Mi je pa ona kar všeč," pristavi drugi. Pogovor se nadaljuje: "Babe, sebe dajte gor, da vas pokomentiramo. Ne bo šlo, ste vse zabuhle in razmršene," se razburja uporabnik z imenom "Le čevlje sodi naj". "Sigurno ima čez 70 kilogramov, ne pa 62. Poglejte njene noge, boke, pas ...vse enako ... Sigurno je ene 73 kilogramov." In javni debati, skriti za anonimnimi imeni, ni videti konca. Prizanešeno ni niti nekdanjemu uspešnemu slovenskemu športniku. "Dober tip za pogledati, samo, ko nekaj časa govori, se mi dozdeva, da preveč poudarja svoj ego," razmišlja uporabnica, skrita za psevdonimom. "Meni se pa zdi totalno pust, brezbarven, medel. Sicer nima nobene vidne hibe (ima lase, raven nos, zobe, ne štrleča ušesa), vseeno pa je tip, ki ga vidiš, a ga kot moškega ne opaziš. Pač faca, kakršno si predstavljam kot prodajalca na ameriških pumpah, farmah ali v KBC-ju. Skladen, ampak ne lep," svoje "strokovno" mnenje o videzu nekdanjega športnika poda uporabnik za imenom "polivinil vrečka". "O sveta 'marička', kako vam je lahko tale dober tip," je ogorčena še ena uporabnica, medtem ko četrta dodaja: "Prazen, brez prave energije. V filmih bi ga lahko porabili kot statista, kot glavnega igralca pa prav gotovo ne." 
Iz spletnih komentarjev, ki jih pišejo uporabniki, skriti za anonimnimi imeni, pogosto vre tudi nestrpnost. "Upam, da bodo pristojni organi opravili svoje delo, ko ti pederasti na pol goli parodirajo po ulicah in ko v šolah in vrtcih pohujšujejo otroke ...," se glasi eden od komentarjev na Twitterju. "Sedaj lahko greste samo še na borzo, niti za občinski 'cajtng' ne boste mogli kandidirati (...). Bo pa lahko na pogrebu, ob odprtem grobu, govorila vaša velika nazi strokovnjakinja, ki mrzi vse, ki niso po njenem kopitu," je še eden od sovražnih (pre)številnih komentarjev na družbenem omrežju. 
Jasno je - spletnemu komentiranju ne uide nič in nihče. "Poznavalci" se lotijo politike, istospolnih parov, Evrovizije, medijev, vremena, znanih pevcev, športnikov, okraševanja božičnega drevesa, sajenja rož na vrtu ali visoke mode. 

Mori jih, da jih v življenju nihče ne posluša

Kdo so torej ljudje, ki skriti za anonimnimi imeni blatijo, razpravljajo in podajajo mnenja, ker se za to čutijo poklicane? Antropolog dr. Dan Podjed pove, da je povprečno sliko komentatorjev zelo težko prikazati, saj je odvisna od foruma oziroma medija. "Ob branju vseeno dobim občutek, da so najglasnejši komentatorji moški v zgodnjih srednjih letih, ki po forumih izlivajo svoje frustracije. Predvsem jih mori, da jih v življenju nihče ne posluša."

Robert Balen

V virtualnem svetu drugim lahko po pravici povemo, kaj si mislimo o njih in vse po vrsti tikamo

In še vedno imamo v glavi utvaro, da obstajata dva svetova: virtualni in resnični, pravi Podjed. "V virtualnem smo lahko domnevno bolj sproščeni: drugim lahko po pravici povemo, kaj si mislimo o njih in kaj nas moti, in vse po vrsti tikamo. Počnemo torej tisto, česar v 'resnični resničnosti' verjetno ne bi." A v resnici te ločnice ni. Obstaja zgolj ena resničnost in ta vključuje tako digitalni kot fizični svet. "Dejanja v enem imajo resnične posledice v drugem. Če dopoldne, recimo, pustite partnerja po spletu, boste popoldne občutili dejansko fizično bolečino. Slogan nekega internetnega ponudnika izpred skoraj dveh desetletij, da 'svet ni eden, svetova sta dva', se je torej dokončno izpel. Navaditi se moramo, da imamo hkrati digitalne in fizične identitete, temu primerno pa moramo vzpostaviti nova pravila sporazumevanja in sporočanja – tako pri sebi kot v družbi," opozarja antropolog.

Kako obrzdati nadležne ekstremiste?

Anonimno komentiranje, pri katerem si vsak privošči, kar mu v tistem trenutku "pade na pamet", pa so kot sporno prepoznali v Avstriji. Avstrijska vlada je namreč v začetku leta predstavila predlog novele zakona o skrbnosti in odgovornosti na internetu, s katerim želi močno omejiti možnost anonimnega komentiranja na spletu. Po novem zakonu bi morali uporabniki, ki uporabljajo spletne platforme, kakršni so forumi in portali z možnostjo komentiranja, upravljavcu predložiti svoje osebne podatke.

Dan Podjed
Robert Balen

Najbolj glasni in vztrajni utišajo vse druge

Možnost javnih debat na spletu, ki jih omogočajo različni mediji, družbena omrežja in forumi, pa lahko vendarle prinese tudi nekaj dobrega. "Izjemno pomembno za ohranjanje in spodbujanje demokracije se mi zdi, da imajo ljudje možnost komentirati novice in se lahko oglasijo po forumih, s čimer dopolnijo in potrdijo podane informacije, hkrati pa se po spletu sliši 'glas ljudstva'," pove Dan Podjed. Kot dodaja, pa se, žal, glas tistih, ki želijo nekaj pomembnega sporočiti, pogosto utopi v nesmislih, 'trolanju' in teorijah zarot. "Od tega, da je okoljska aktivistka Greta Thunberg na plačilni listi Rothschildov, Bilderbergov in iluminatov, do tega, da je zemlja ploščata. Najbolj glasni in vztrajni z absurdnimi tezami, ki jih ponavljajo v nedogled, potem utišajo vse druge, namesto demokracije pa dobimo idiokracijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta