Obisk poljskega predsednika: Nataša Pirc Musar in Andrzej Duda za rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu

Jon Knez Jon Knez
20.03.2024 18:07

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in poljski predsednik Andrzej Duda za nadaljnjo pomoč Ukrajini, podporo protestirajočim kmetom in krepitev gospodarstva med državama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poljski predsednik Andrzej Duda bo na obisku v Sloveniji še jutri.
Primož Lavre

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes na uradnem obisku sprejela poljskega predsednika Andrzeja Dudo. Po srečanju na Brdu pri Kranju sta predsednika izpostavila dobre odnose med državama, predsednica se je Poljski zahvalila za pomoč pri odpravi posledic avgustovskih poplav v Sloveniji.

Dejala sta, da si obe državi prizadevata za mir v Ukrajini, in ji napovedala nadaljnjo podporo. Nataša Pirc Musar je poudarila, da bo Kijev pomoč potreboval tudi po koncu vojne. Duda je posvaril pred ruskim imperializmom in dejal, da Rusija predstavlja resno grožnjo zvezi Nato. Spričo tega je predlagal povečanje spodnje meje izdatkov za obrambo članic Nata z dveh na tri odstotke BDP. Slovenska predsednica je obsodila napade na civiliste v Gazi. Pozvala je k prekinitvi ognja, spoštovanju humanitarnega prava in k izpustitvi talcev. Oba z Dudo, ki sicer podpira Izrael, sta podprla rešitev dveh držav. 

Ker bo Poljska prihodnje leto predsedujoča Svetu Evropske unije (EU), bo ena njenih prednostnih nalog pomagati državam Zahodnega Balkana na poti v EU, je napovedal Andrzej Duda, Nataša Pirc Musar pa to odločitev pozdravila. Poleg Zahodnega Balkana sta poudarila tudi nujnost širitve unije v Moldavijo, Ukrajino in Gruzijo. 

Poljska je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, je na devetem mestu po vrednosti blagovne menjave, ki znaša skoraj tri milijarde evrov. Predsednica je zato izpostavila možnosti za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama. Omenila je področji kibernetske varnosti in umetne inteligence. O tem se bosta gospodarski delegaciji obeh držav pogovarjali danes v Nordijskem centru Planica na slovensko-poljskem gospodarskem forumu. 

Predsednica Nataša Pirc Musar ga je sprejela na Brdu pri Kranju. 
Primož Lavre

Dotaknila sta se tudi položaja kmetov. Duda je dejal, da protesti poljskih kmetov, ki menijo, da ukrajinski proizvodi ne izpolnjujejo evropskih standardov in jim predstavljajo nelojalno konkurenco, niso skrhali odnosov med Varšavo in Kijevom. Nataša Pirc Musar je izrazila mnenje, da je proteste kmetov treba jemati resno. Prepričana je, da bi morali vsi kmetje na evropskem trgu nastopati pod enakimi pogoji. 

Duda se je srečal tudi s premierjem Robertom Golobom, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednikom državnega sveta Markom Lotričem. V četrtek si bosta s predsednico Natašo Pirc Musar ogledala smučarske skoke v Planici in nagovorila gospodarski forum obeh držav. 

Duda je predsednik Poljske od leta 2015. Pred tem je bil kot član skrajno desne stranke Zakon in pravičnost (PiS) najprej poslanec poljskega sejma, nato še eno leto poslanec Evropskega parlamenta v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki ji pripada PiS. Kot predsednik deli stališča stranke Jaroslawa Kaczynskega. Nasprotuje istospolno usmerjenim in njihovi pravici do posvojitve otrok. Je tudi zagovornik prepovedi splava. Pred parlamentarnimi volitvami na Poljskem, na katerih je PiS izgubila večino, je želel uvesti lex Tusk, zakon o ustanovitvi komisije za preiskavo ruskega vpliva na Poljskem. Zakon ni bil sprejet. Zaskrbljenost, da želi vladajoča stranka na volitvah z zakonom škodovati opoziciji, je izrazila tudi Evropska komisija. Ko nekdanjemu premierju Mateuszu Morawieckemu decembra lani ni uspelo sestaviti večine v sejmu, je novi stari poljski premier postal Donald Tusk.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta