Obisk trgovskih centrov decembra odličen, košare se najpogosteje polni z alkoholom in izdelki višjega cenovnega razreda

Asja Lednik
06.12.2019 10:40

"V decembrskih dneh običajno zaznamo večje povpraševanje po izdelkih višjega cenovnega razreda, predvsem na oddelkih mesnin in morskih specialit."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asja Lednik

Marsikdaj je mogoče slišati, da decembrsko vzdušje pokvarijo tisti, ki mesta in trgovske centre v praznično vzdušje odenejo že novembra. A ne brez razloga. V mariborskem nakupovalnem središču Europark na primer z okraševanjem začnejo približno teden dni pred uradnim začetkom praznične okrasitve. "Letos smo v praznično vzdušje vstopili v petek, 22. novembra, zunanjo dekoracijo pa smo prižgali 1. decembra," razlaga Simona Mandl, center managerka Europarka. In zdi se, da nikoli ni prav. Medtem ko marsikoga skrbi, da bo prehitro prižiganje prazničnih luči pokvarilo vzdušje, Mandlova pove, da pogosto dobijo nasprotno vprašanje - zakaj tako pozno okrasijo zunanjost. "Zato, ker ima skrb za okolje pomembno mesto pri našem poslovanju, poleg tega pa v tem primeru upoštevamo tudi uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja," pojasnjuje in doda, da v decembru beležijo od 30 do 40 odstotkov večji obisk v primerjavi s povprečnim mesecem.
V ljubljanskem Cityparku je praznična okrasitev letos zaživela 29. novembra, pove Andrej Ropret, center manager Cityparka. Tudi tam v decembru beležijo največji obisk, sicer pa je nakupovalno središče v celem letu obiskalo 9 milijonov obiskovalcev. V celjskem Citycentru je december prav tako najbolje obiskan mesec, praznične luči so letos prižgali 22. novembra, s tradicionalnim božično-novoletnim sejmom pa so začeli 28. novembra in bo trajal do konca leta, dodaja Darja Lesjak, center managerka Citycentra.

V decembrskih dneh večje povpraševanje po izdelkih višjega cenovnega razreda

Povečan decembrski obisk, jasno, opažajo tudi trgovci. "Glede na pretekla leta se prodaja v decembrskih dneh poveča - v nekaterih oddelkih bolj, v drugih manj, največji dvig obiskov trgovin pa beležimo tik pred Miklavžem. V mesecu decembru se tako prodaja povprečno poveča za od 25 do 30 odstotkov glede na povprečno prodajo v preostalih mesecih," so nam sporočili iz Spara. Največji dvig prodaje beležijo pri sladkarijah, igračah in kozmetičnih darilnih setih, na oddelku oblačil kupci zelo radi posegajo po dodatkih, kot so kape, šali, perilo in nogavice, veliko zanimanja pa je tudi za izdelke iz projekta Štartaj Slovenija. "V decembrskih dneh običajno zaznamo večje povpraševanje po izdelkih višjega cenovnega razreda, predvsem na oddelkih mesnin in morskih specialitet," dodajajo.
V Lidlu opažajo, da so nakupi v decembru že več let nekoliko bolj usmerjeni v izdelke za obdarovanje, sladkarije in drobne pozornosti, "obenem pa kupci v tem času večkrat posežejo tudi po gurmanskih specialitetah, ki si jih sicer ne privoščijo vsak dan. Prav tako opažamo, da se vsako leto v času praznikov znatno poveča prodaja penin in tudi ostalih alkoholnih pijač".
V Lidlu dodajajo, da izdelke, ki so namenjeni prazničnemu času, ponudijo v več valovih. "Sladkarije naše blagovne znamke Favorina že oktobra, izdelki Lidlove praznične blagovne znamke Deluxe pa so že tradicionalno na policah od novembra. Tudi okraski in podobno so pri nas na voljo nekje od začetka novembra."
Kako decembrske nakupe ocenjujejo v Mercatorju? "Ne opažamo pretiranega 'zapravljanja', saj pečenke, nekaj sladkarij, igrač in izdelkov za priložnostna darila ne moremo tako označiti. Res pa je, da pričakujemo pred prazniki večji obisk, saj so vse trgovine na praznične dni zaprte, zato se gospodinjstva tudi želijo pravočasno oskrbeti z vsem, kar potrebujejo med prazniki," povedo.

Decembra narašča prodaja alkoholnih pijač, najbolje se prodaja pivo

Opažajo tudi, da si kupci ponudbo sezonskih izdelkov običajno ogledujejo že novembra in tudi nakupe porazdelijo na oba meseca. "Tradicionalno se pred prazniki največ proda delikates, svežega mesa in svežih mesnih pripravkov, ki jih je treba doma samo še speči, in seveda vse vrste svežega mesa za pečenko. Tik pred prazniki prodamo več tudi posebej zorjenega mesa, rib in rakov, saj si takrat radi privoščimo kaj malo bolj posebnega." Tudi v Mercatorju povedo, da je december čas, ko ljudje pogosteje nakupujejo penine, vina in druge alkoholne pijače, največ pa se v tem času proda piva.
"Stalnice za obdarovanje pa so igrače, kozmetični seti oziroma izdelki za osebno nego, penine, okraski in sladki program, torej uporabna in praktična darila. Za praznike so tako najbolj priljubljeni čokolade in čokoladni izdelki." Med igračami se, tako pravijo v Mercatorju, najbolje prodajajo tiste, ki so oglaševane na televiziji ali so izdelane po likih iz risank in filmov, pa tudi seti za ustvarjanje, sestavljanke, punčke ter plišaste živali. Hkrati pa opažajo tudi, da so kupci v tem času pripravljeni kupiti posebne in nekoliko dražje igrače za obdarovanje otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta