Od sobote odprte trgovine do 400 kvadratnih metrov, če so prodajalci na testiranju negativni. Kaj pa tam, kjer že poslujejo, in kje na test tudi potrošniki?

05.02.2021 19:23
Novi odlok, ki ga je sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodane pa so nove izjeme.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Za vse, kar je bilo lahko že odprto do zdaj, bo novi pogoj vlade zaradi epidemije covida-19, to je obvezno testiranje zaposlenih enkrat na teden, veljal od 12. februarja, je zvečer povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman

To velja za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice. 

Za nove izjeme takoj pogoj negativni test

Že od te sobote pa se lahko povsod po državi odprejo tudi trgovine do 400 kvadratnih metrov, ne glede na to, kaj ponujajo, in servisne delavnice, če imajo zaposleni opravljen negativni test. Testiranje morajo izvajalci zagotoviti sami. Če tega ne bodo mogli zagotoviti, odprejo 9. februarja. 

Kako v trgovskih centrih?

Trgovski center, ki je večji od 400 kvadratnih metrov, bo lahko odprt, v njem pa bodo lahko poslovale trgovine, ki niso večje od 400 kvadratov. Še naprej velja omejitev 30 kvadratnih metrov na kupca. 

"Trenutne epidemiološke razmere, ki so posledica vedno bolj odgovornega ravnanja državljanov in državljank, so omogočile sproščanje oskrbe z blagom in storitvami, ki jih potrebujemo in pričakujemo," je povedala Cudermanova. 

Test na obeh straneh v teh primerih

Po novem so dovoljene tudi določene dejavnosti, pod pogojem, da imata negativni test na covid-19 tako prodajalec kot potrošnik. To velja za storitve nepremičninskega posredovanja, za higiensko nego, ki ni storitev frizerskega salona, pedikura ali manikura, za individualne inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice, pa tudi za salone za nego živali. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta