Odpovedi iz tujine se vrstijo, domači ponudniki storitev spet pred težko situacijo.Vlado pozivajo k podaljšanju veljavnosti turističnih bonov

Timotej Milanov
09.11.2021 19:36

Zaradi naraščanja števila okužb se vrstijo odpovedi iz tujine, zaradi česar so domači ponudniki storitev spet pred težko situacijo. Vlada za zdaj ostaja neomajna - veljavnosti bonov ne bo podaljšala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Termalna kopališča so bila med najbolj priljubljenimi destinacijami pri dosedanjem unovčevanju bonov. 

Igor Napast

Ponudniki storitev v turizmu pozivajo k podaljšanju veljavnosti turističnih bonov, čeprav sta tako predsednik vlade Janez Janša kot minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek povedala, da tega ne načrtujejo. A okoliščine se zaradi naraščanja števila okužb zaostrujejo, zaradi česar se bodo v turizmu spet soočili s težavami. Lastnik Term Vivat Metod Grah tako predlaga, da bi podaljšali veljavnost bonov vsaj do velikonočnih praznikov, s čimer bi zajeli še zimsko sezono. V nasprotnem primeru bodo po njegovem mnenju izničeni vsi pozitivni učinki, ki so jih dosegli s tem ukrepom, katerega pobudnik je bil sam. Kot še pove, zaradi naglega naraščanja števila okužb dnevno prejemajo odpovedi že rezerviranih aranžmajev od tujih turističnih agencij.

Zato bodo lahko domači ponudniki začetek prihodnjega leta preživeli samo na podlagi povpraševanja domačih gostov, ki bi ga spodbudili tudi s podaljšanjem veljavnosti bonov. Poleg tega Grah še izpostavlja, da bodo morala turistična podjetja, ki so uspešno poslovala, v prihodnjem letu vračati denar na podlagi določil osmega protikoronskega paketa, prav tako se bo iztekel moratorij za odplačevanje kreditov. "Prišlo bo do močnega negativnega pritiska na ta podjetja, kar je velika nevarnost za slovenski turizem," še opozarja Grah, ki pa ni edini, ki si prizadeva za podaljšanje veljavnosti bonov.

"Če bo zaradi omejevanja turistične dejavnosti velik del turističnih bonov v tem letu ostal neizkoriščen, podpiramo predlog o podaljšanju njihove veljavnosti," pravijo v družbi Thermana v Laškem. V družbi Unitur, ki upravlja Terme Zreče in več hotelov na Rogli, so enakega mnenja: "Slovenski turistični boni in boni 21 zagotovo pozitivno vplivajo na povpraševanje in rezervacije na Rogli in v Termah Zreče. Glede na trenutno zaostrovanje epidemioloških razmer ter precejšnje število neizkoriščenih bonov podpiramo morebitno podaljšanje veljavnosti bonov." Podobno menijo tudi v družbi Sava Turizem: "Poleg tega se v naši skupini kažejo odpovedi tako individualnih kot kongresnih gostov s celega sveta zaradi poslabšanja zdravstvene situacije in uvrstitve Slovenije na prvo mestu v svetovnem merilu po številu okužb." Zato si tudi sami želijo podaljšanja veljavnosti bonov do pomladi.

K podaljšanju veljavnosti do 15. aprila pozivajo tudi v Turistično-gostinski zbornici Slovenije (TGZS). "Zaradi trenutne epidemiološke slike se namreč veliko gostov odloča za prestavitev rezervacij in podaljšanje možnosti unovčevanja bi omogočilo koriščenje bonov," opozarja direktor TGZS Fedja Pobegajlo, ki tudi sam izpostavlja, da je stanje rezervacij v prvi tretjini naslednjega leta zelo slabo, zaradi česar bi podaljšanje ukrepa turističnim družbam pomagalo pri preživetju. Dodaten argument za to je po besedah Pobegajla tudi v zagotovitvi pomoči gorskim centrom, katerih nastanitveni obrati prejšnjo zimo niso smeli poslovati, zaradi česar so utrpeli velik izpad prihodkov.

Na Finančni upravi pojasnjujejo, da je bilo do 4. novembra letos unovčenih več kot 1,6 milijona bonov oziroma več kot 80 odstotkov bonov v skupni vrednosti 230,8 milijona evrov. To predstavlja 65 odstotkov potencialnega zneska ob vseh unovčenih bonih. Največ bonov je bilo unovčenih na Obali, na Gorenjskem in v različnih termah. Novih bonov oziroma tako imenovanih bonov 21 je bilo do 4. novembra unovčenih 1,2 milijona ali 60 odstotkov v skupni vrednosti 85 milijonov evrov, kar predstavlja 45 odstotkov vrednosti vseh potencialno unovčenih bonov. Kljub vsem okoliščinam v vladi za zdaj ostajajo neomajni v svoji odločitvi. "O podaljšanju veljavnosti turističnih bonov v tem trenutku ne razmišljamo," pravijo na ministrstvu za gospodarstvo, a vendarle dodajajo, da bodo odločitev ponovno pretehtali, če bo prišlo do dodatne zaostritve epidemioloških razmer in vladnih ukrepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta